Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Vyberte nejkrásnější českou vánoční pohádku

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří i pohádky. Na kterou se ale díváte nejradši? Sami jste vybrali sedm nejkrásnějších českých pohádek, my z redakce jsme k tomu připojili další tři a teď už necháme výběr jen na vás...

S čerty nejsou žerty (1984)

Jednou z nejoblíbenějších pohádek je režisérský počin Hynka Bočana. Byl natočen na motivy pohádky Boženy Němcové Čertův švagr. V hlavních rolích Vladimír Dlouhý nebo Ondřej Vetchý. 

Anděl Páně (2005)

Pohádková komedie Jiřího Stracha, jež je částečně pohádkou a částečně vánoční hrou. Nešikovného anděla Petronela, hraje Ivan Trojan. Námět znovu pochází od Boženy Němcové. Na začátek prosince 2016 se chystá premiéra druhého pokračování.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

I třetí pohádce v našem výčtu dala námět Božena Němcová. Režisérsky jej zpracoval Václav Vorlíček. Česko-německá pohádka se odehrává podle klasického scénáře o Popelce a má skvělé herecké obsazení. Ústřední dvojici tvoří Libuše Šafránková a Pavel Trávníček.

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Už více jak půl století je stará pohádka scénáristy a režiséra Martina Friče. Zajímavostí je, že všechny dialogy v pohádce, ve které hraje princeznu Ladu Marie Kyselková a prince Radovana Josef Zíma, jsou pronášeny ve verších.

Pyšná princezna (1952)

Princezna Krasomila nechce za muže prince Miroslava ze sousední země, ačkoliv je hodný. Přestrojí se tedy za zahradníka, aby jí udělil výchovnou lekci. V hlavních rolích pohádky režiséra Bořivoje Zemana Alena Vránová a Vladimír Ráž.

O statečném kováři (1983)

A další pohádka na motivy od Boženy Němcové, tentokrát jde o příběh Neohroženého Mikeše. Kovářský učeň se vydává do světa a cestou se k němu připojí dva kumpáni. Dozvídají se o zmizení tří princezen a uskuteční záchrannou výpravu. Režisérem je Petr Švéda.

Šíleně smutná princezna (1968)

Hudební pohádka opět pod taktovkou režiséra Bořivoje Zemana vznikla v roce 1968. Václav Neckář jako princ Václav chce o svém osudu rozhodnout sám a při cestě za zásnubami do sousedního království zmizí za princeznou Helenou (Vondráčkovou), aby ji inkognito lépe poznal. Ta se do něj později zamiluje, aniž by věděla, že jde o jejího budoucího muže.

Princ a Večernice (1978)

Většině českých pohádek dala námět Božena Němcová. Ani u pohádky Princ a Večernice tomu není jinak, jde o příběh O Měsíčníku, Slunečníku a Větrníku. Filmově jej zpracoval Václav Vorlíček. Princ při péči o otcovo království provdá své dcery během jedné noci, což se však královi po návratu nelíbí, a tak syna pošle dcery znovu najít. 

Obušku, z pytle ven! (1955)

Šedesát let od svého natočení letos slaví pohádka režiséra Jaromíra Pleskota. Motiv dal Karel Jaromír Erben se svými Kouzelnými Dary. Příběh mluví o chudém muzikantovi, který měl dobré srdce, potkal kouzelného stařečka a díky němu přišel k divotvorným darům.

Tři bratři (2014)

Nejmladší z pohádek v desetičlenném výběru je dílo režiséra Jana Svěráka. Námět mu dali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kteří vytvořili příběh z minipohádek Šípková Růženka, Karkulka a O dvanácti měsíčkách. Tři bratři (Dyk, Klus, Piškula) se vydávají do světa, aby v něm našli své nevěsty. Jejich rodiče by jim poté předali svá hospodářství. Vstupují však do jednotlivých pohádek, kde na ně čekají různá dobrodružství.

Napsal Lukáš Dvořák | Foto pixabay.com

Kterou z pohádek máte o Vánocích nejraději?

Celkem hlasovalo187 čtenářů

Štítky pohádka, Božena Němcová, režisér, Vánoce, Václav Vorlíček, Vladimír Dlouhý, Ondřej Vetchý, Hynek Bočan, Jiří Strach, Ivan Trojan, S čerty nejsou žerty, Anděl Páně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte nejkrásnější českou vánoční pohádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.