Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoce na Novém Zélandu? Pláže v obležení lidí

Štědrý večer se nezadržitelně blíží, a to jak pro Čechy v jejich rodné zemi, tak také pro všechny, kteří jsou rozeseti po celém světě. Já se právě teď nacházím na opačné polokouli, ostrově Pána prstenů, Novém Zélandu. Jak tady vypadají Vánoce a přípravy na ně?

Vánoce se zde slaví jinak než u nás. Zéland je zemí, která stále spadá pod vládu Británie, a s tím jsou zde ovlivněné také svátky a Vánoce.

Zélanďané mají dva hlavní vánoční dny. Christmas Day (25. prosince) a Boxing Day (26 prosince). Je zde sice znám i Christmas Evening, u nás Štědrý večer, ale nic se během něj neděje. Rodina se sejde až na Christmas Day, rozbalí dárky a zasedne ke slavnostnímu obědu. K obědu se zde nejí ryba, ale velká pečená šunka, brambory a zelenina. Na Boxing Day, 1. svátek vánoční, obráží všichni obchody, ve kterých jsou veliké slevy. Zéland má oproti nám skoro vše naopak a je zde během Vánoc léto. To trvá od prosince do února. Poté přichází podzim a zima, která by se dala srovnat s naším podzimem. Velké srážky, krátký den a sychravo. Během 24. a 25. prosince je taktéž zakázáno prodávat v obchodech jakýkoliv alkohol.

Pláže jsou během Vánoc v obležení lidí. Krátká trika, kraťasy, opalovací krém, brýle, surf nebo kite. To je každodenní chleba. Nikdo se nikam nežene, lidé netráví v kuchyni tři dny, aby navařili a napekli, a vše je klidnější. Vaření je zde obecně jiná liga, moc se to neřeší, hodně věcí se vaří z polotovarů a jen občas se něco upeče. My jsme zatím u pana domácího za blázny, trávíme totiž podle něj v kuchyni zbytečně dlouho času a ještě si vaříme omáčky, které mají v obchodě k prodeji hotové.

Jeden zvyk ale máme se Zélandem společný a to je vánoční stromek. Ten se zde dá koupit u silnice, stojí cca 200 korun. Lidé si na něj ale nepotrpí jako u nás a hodně jich má doma umělý. Poslední dny se v práci s místními obyvateli a Indy bavíme o tom, jaké jsou Vánoce u nás. Nejvíce nadšení jsou z našich klasických bílých Vánoc, které znají jen a pouze z filmů.

Nás vánoční přípravy čekají ve čtvrtek, chceme si udělat bramborový salát a rybu. Snad se nám to povede, hodně věcí zde chybí a nevíme, co za rybu si uděláme.

Přejeme vám tedy hezké Vánoce a zkuste je prožít tak, jako místní. Tedy v klidu a zdraví.

Napsal(a) Jan Homolka

Štítky Vánoce, Nový Zéland, Štědrý den, Česko, Pán prstenů, ryby, obchod, Velká Británie, Jan Homolka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce na Novém Zélandu? Pláže v obležení lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.