Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Brně vytvořili rekordně dlouhý řetěz z nekonečných pásek

Na náměstí Svobody v Brně včera vznikl rekordně dlouhý řetěz spojením nekonečných pásek. Tvořilo ho 252 lidí, kteří dali dohromady 5360 oček o délce skoro 429 metrů, řekla mluvčí pořadatelského vědeckého Vida centra Hana Laudátová.

 Podle ní se ještě nikdo nepokoušel o vytvoření rekordu s řetězem z Möbiových pásek, které jsou specifické tím, že je kroužek v jednom místě otočený a poté spojený, čímž vzniká nekonečná páska.

Tvorba řetězu z modré netkané textilie trvala sedm hodin a zapojili se do ní lidé různých věkových kategorií. "Každý řetěz o délce 500 oček jsme dali do pytle a potom jsme všechny části spojili. Nakonec bylo oček 5360. Potom jsme celý řetěz roztáhli a více než jedenkrát jsme obepnuli vánoční stánky na náměstí Svobody," uvedla Laudátová.

Rekord bude zapsaný do české knihy rekordů. "Nikdo se ještě nikdy o nic podobného s Möbiovými páskami nepokoušel. Tato páska je takovou matematickou a vědeckou hříčkou, protože nemá rub a líc. Proto jsme se jako vědecké centrum rozhodli použít zrovna ji," objasnila Laudátová.

Podle ní se akce setkala s úspěchem a zapojovali se do ní děti i starší lidé. "Když jsme řetěz roztahovali kolem náměstí, nikdo se ho nepokoušel roztrhnout, lidé ho překračovali a auta čekala," doplnila mluvčí.

V příštím roce však centrum rekord překonávat nebude. "Naším cílem je popularizovat vědu. Tentokrát jsme to udělali s Möbiovou páskou, pro příští rok musíme vymyslet něco jiného," dodala Laudátová.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně vytvořili rekordně dlouhý řetěz z nekonečných pásek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.