Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Zoo se narodila dvojčata jaguarundi

Novými sousedy šimpanzů a paviánů v brněnské zoo jsou čerstvě narozená dvojčata jaguarundi. Dvouletá samice, které naši chovatelé říkají Fiona, dělá společnost třináctiletému samci Foxovi od října 2014, kdy dorazila ze Zoo Berlín.

Samice byla na začátku extrémně nedůvěřivá i vůči chovatelům, ale po určité době se aklimatizovala a dnes tvoří se samcem harmonický pár. Jaguarundi jsou plachá zvířata, která v péči člověka žijí většinou v páru i mimo reprodukční období. Po prvním neúspěšném květnovém porodu porodila samice dvě mláďata 26. listopadu. „Před prvním porodem se samice chovala podrážděně, ale tentokrát jsme téměř nepoznali, že se k němu schyluje. Pro porod si zvolila samčí box, zřejmě proto, že je menší a cítí se v něm bezpečněji. Pro jistotu jsme nyní oddělili samce, ale v budoucnu bude celá rodinka v jednom výběhu. Očekáváme, že by mohla Fiona mláďata vyvést v nejbližších dnech,“ říká chovatelka Mariana Hubíková.

V lednu proběhne první veterinární prohlídka a určení pohlaví. Jaguarundi (Puma yagouaroundi) chová Zoo Brno od roku 2009. První úspěšný odchov tohoto druhu v historii zahrady je jedno mládě narozené v roce 2011. Celkově se v zahradách objevují spíše vzácně, v Česku je chová ještě Zoo Praha a Zoo Ostrava.

Jaguarundi je pravá kočkovitá šelma ze skupiny malých koček. Má plochou hlavu, protáhlé tělo a krátké nohy sloužící k tomu, aby se snadno protáhl křovinami a hustým podrostem. Březost trvá 70 – 75 dnů. U jaguarundi je zajímavá velká barevná variabilita, naše samice je šedavá, zatímco samec rezavý.

Zoo Brno

 

Štítky Zoologická zahrada Brno, porod, zoologická zahrada, dvojčata, Berlín, ZOO Praha, Zoologická zahrada Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zoo se narodila dvojčata jaguarundi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.