Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oslavte svátek světla na Kraví hoře

V úterý 22. prosince se budou na Kraví hoře dít podivuhodné věci. Budova Hvězdárny a planetária Brno rozvibruje okolí hudbou i světlem a oslaví jeden z nejkrásnějších přírodních svátků – zimní slunovrat. Vstupenky si kupovat nemusíte, jen se teple oblečte. Projekce se budou pravidelně opakovat od 17. do 22. hodiny.

V jeden, jediný den roku 2015 přijde zážitek, na který se nezapomíná. Každý foton letící nad Kraví horou s sebou ponese poselství o výjimečnosti našeho Slunce. Každý tón o kráse vesmíru kolem nás.

"Hvězdárna a planetárium Brno zažila podivuhodný rok 2015. Abychom všem našim návštěvníkům poděkovali za přízeň, rozhodli jsme se připravit něco netradičního, na co si navíc nemusí kupovat vstupenky. Kromě toho… co když je to pravda a my tímto způsobem zachráníme město Brno před vlkodlaky, zombie, upíry a další havětí z podsvětí. Lepší je být připraven," říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Praktické rady k vaší návštěvě

  • Co se děje a kdy sledujte na našem Facebooku…
  • Svátek světla se slaví v úterý 22. prosince od 17. do 22. hodiny.
  • Vstup zdarma.
  • Oslava se skládá z 10minutové světelné show, následované 10minutovou tématickou projekcí.
  • Začátek vždy “v celou” a “o půl”.
  • K dopravě na Hvězdárnu a planetárium Brno použijte tramvaj. Příjezd k budově není možný.
  • Oslava probíhá pod širým nebem za každého počasí, dobře se tedy oblečte.
  • Na místě bude stánek s jednoduchým občerstvením.

O zimním slunovratu

Z astronomického hlediska je zimní slunovrat okamžikem, kdy se Slunce na pozemské obloze dostane do nejjižnějšího bodu své dráhy. Letos se tak stane 22. prosince v 5 hodin 47 minut našeho času. Z astrologického hlediska naše denní hvězda vstoupí do znamení Kozoroha, „úředně“ odstartuje astronomická zima, ale především se opět začnou zkracovat noci a prodlužovat dny.

Událost znovuzrození Slunce slaví lidé od nepaměti. Řekové již před několika tisíciletími vzpomínali na boha Hélia, Římané měli Saturnálie – svátek původně zasvěcený etruskému otci bohů, Saturnovi. V roce 274 římský císař Aurelián dokonce stanovil jako datum oslav zimního slunovratu 25. prosinec – den Zrození nepřemožitelného Slunce. A naši slovanští předci si mysleli, že v den zimního slunovratu Slunce umírá a pozemský svět se tak nakrátko ocitá bez ochrany před upíry, vlkodlaky i dušemi zemřelých. Jedinou spolehlivou ochranou se přitom stávalo světlo – kdysi lojových svíček, později elektrických žárovek, dnes výkonných LED svítidel.

Abychom nejdelší a nejpodivuhodnější noc v roce – alespoň v krásném Brně – přestáli bez úhony, připravila Hvězdárna a planetárium Brno ve spolupráci s uskupením VISUALOVE nefalšovaný svátek světla. Základem se stane originální nasvětlení pohledových fasád budovy, které zalije nekonvenční barevné světlo s bílými kuželovými akcenty. Obraz bude doplňovat dominanta kupole, na které bude probíhat videomappingová projekce pohrávající si s jejím klasickým vnějším výrazem. Návštěvníci budou zahaleni do hávu dynamické hudby prostupující předprostor Hvězdárny a planetária Brno, která podtrhne vnímání tohoto zcela mimořádného vizuálního zážitku. To vše jako oslavu nejdůležitější hvězdy ve vesmíru – našeho Slunce.

Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, svátek, Kraví hora, slunovrat, Slunce, vstupenka, Brno, hudba, Facebook, Saturn, Hélios

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavte svátek světla na Kraví hoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.