Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rada města Brna schválila kupní smlouvu s Messe Düsseldorf o odkupu akcií Veletrhů Brno

Rada města Brna schválila na svém dnešním zasedání kupní smlouvu týkající se odkupu 61 % akcií společnosti Veletrhy Brno od dosavadního majoritního vlastníka, německé společnosti Messe Düsseldorf. Kupní cena za 61 % akcií společnosti Messe Düsseldorf byla mezi oběma stranami sjednána ve výši 8,3 milionu eur.

Přestože orgány města už ohledně nákupu akcií Veletrhů Brno schválily řadu usnesení, teprve schválení kupní smlouvy má pro nákup akcií rozhodující význam.

Definitivní rozhodnutí týkající se veletrhů padne v pátek 18. 12. 2015, kdy bude o kupní smlouvě hlasovat Zastupitelstvo města Brna na svém mimořádném zasedání.

Město Brno má nyní jedinečnou možnost získat za výhodných podmínek 95% podíl na společnosti a stát se tak majoritním vlastníkem, který bude dále určovat směr rozvoje společnosti stejně jako ovlivňovat využití rozsáhlého areálu, který je v majetku společnosti. Věřím, že zastupitelé tuto šanci využijí a kupní smlouvu také podpoří. Dosavadní akcionář, německá společnost Messe Düsseldorf totiž deklaruje, že nemá zájem v České republice dále působit a zamýšlí prodat celý svůj obchodní podíl nyní. V případě odmítnutí transakce můžeme očekávat, že Messe Düsseldorf se bude snažit prodat svůj podíl jakýmkoliv jiným způsobem a nebude mít jakýkoliv zájem na dalším rozvoji Veletrhů Brno. To by mohlo mít negativní důsledky nejen pro společnost, ale i pro město Brno a jeho další rozvoj,“ vysvětlil primátor města Brna Petr Vokřál.

Kupní smlouva respektuje podmínky realizace koupě akcií městem Brnem od společnosti Messe Düsseldorf dle znění Term Sheet (tyto podmínky schválilo Zastupitelstvo města Brna dne 16. 11.).

Do smlouvy se podařilo navíc zakomponovat podstatné připomínky z jednání Zastupitelstva města Brna:

  • Přílohou kupní smlouvy bude současně smlouva o realizaci expozic mezi Veletrhy Brno a Messe Düsseldorf s platností na 5 let. Z hlediska tržeb je totiž Messe Düsseldorf největším zákazníkem Veletrhů Brno (tržby více než 100 milionů korun) a díky této smlouvě o následující spolupráci Veletrhy Brno o tyto tržby nepřijdou.

  • Přílohou kupní smlouvy bude také dohoda o ukončení všech předchozích dohod uzavřených smluvními stranami před podpisem této kupní smlouvy.

  • Platba kupní ceny bude odložena ze strany města Brna až po provedení auditu společnosti Veletrhy Brno auditorskou společností KPMG s výrokem „bez výhrad“.

Tyto body spolu s ostatními ustanoveními kupní smlouvy dávají městu Brnu dostatečné garance pro realizaci celé transakce a převzetí majoritního podílu na společnosti Veletrhy Brno, a. s.

Tisková zpráva

Štítky Düsseldorf, Brno, kupní smlouva, Veletrhy Brno, akcie, Zastupitelstvo města Brna, Petr Vokřál, KPMG, Česko, rada obce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada města Brna schválila kupní smlouvu s Messe Düsseldorf o odkupu akcií Veletrhů Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.