Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve valtické vinařské škole vznikne za 34 milionů výukové centrum

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou. Tak bude vypadat Centrum Excelence ve Valticích. Radní Jihomoravského kraje na svém čtvrtečním jednání dali zelenou zahájení zadávacího řízení.

Celkové náklady se pohybují ve výši kolem 34 milionů korun. Kraj to uvedl v tiskové zprávě. Jihomoravský kraj je jediným zřizovatelem vinařské školy v České republice, a protože se na jeho území nachází přes 95 % všech vinic a vinohradů, je pro něj vznik nového centra velkou prioritou.

Jedná se o projekt, v rámci kterého dojde k vybudování výukového centra pro prvotní i celoživotní vzdělávání. Vzniknou prostory pro pořádání vinařských kongresů, konferencí a významných nominačních výstav České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem," uvedl hejtman Michal Hašek.

Nový přednáškový sál poslouží k seminářům a školením, které budou určeny pěstitelům a výrobcům vína, ale také jeho příznivcům a konzumentům a v neposlední řadě studentům školy. Pracovníci poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace a podpory vinohradnictví a vinařství.

Nové centrum vznikne přímo ve Valticích v blízkosti vinařské školy, která je majitelem budovy z první republiky a navazující přístavby. „Nejcennější část původní budovy bude zachovaná, projekt počítá se zbouráním pozdější nekvalitní přístavby. V budově lidé najdou velký sál s jevištěm, archiv, zasedací místnost i kanceláře,“ popsal hejtman s tím, že prostory jsou navržené tak, aby vyhovovali nejen pro školení, degustace, ale i skladování vzorků vín a pořádání kulturních akcí.

Předpokládáme také spolupráci se Svazem vinařů České republiky, do budoucna by se objekt mohl stát svazovým sídlem. Nejde tedy jen o projekt krajské samosprávy, byl připravován řadu měsíců ve spolupráci s vinařskou veřejností, hlavními partnery pro nás jsou Svaz vinařů České republiky a Národní vinařské centrum,“ doplnil hejtman Hašek.

Štítky vinice, Jihomoravský kraj, Valtice, projekt, Česko, Michal Hašek, Svaz vinařů České republiky, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve valtické vinařské škole vznikne za 34 milionů výukové centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.