Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Česka dorazilo betlémské světlo, přivezli jej skauti z Vídně

Do Česka včera dorazil jeden ze symbolů Vánoc - betlémské světlo. Jde o plamínek zažehnutý v Betlémě, který skauti přivezli vlakem z Vídně do Brna. Dnes skauti donesli světlo do brněnské katedrály sv. Petra a Pavla a následující víkend jej začnou rozvážet po Česku.

Tři skauti si do Vídně vzali více svítilen. Kdyby jim nešťastnou náhodou světélko zhaslo, budou mít náhradní. Za 25 let, co ho z Vídně vozí, se to ale ještě nestalo.

Při nedělním předání světla brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu byla slavnostně otevřena tzv. Svatá brána do katedrály. Obřad souvisí s rokem milosrdenství, který vyhlásil papež František. Věřící se potkali v Denisových sadech, pak se průvod vydal ke katedrále a po symbolickém otevření brány pokračovala pontifikální mše obvyklým způsobem.

Po skončení mše si první zájemci mohli světélko v lucernách či na svíci odnést domů. "Další organizace šíření betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Například v Boskovicích na Blanensku bude na Štědrý den k mání pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, kde se bude rozdávat vánoční polévka.

Skauti k rozvezené betlémského světla do všech koutů republiky využijí čtyři desítky vlakových spojů. V brněnských ulicích bude 19. prosince světlo rozvážet historická tramvaj.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě jako symbol Vánoc.

ČTK

Štítky Česko, Betlémské světlo, Vídeň, Betlém, Vánoce, Brno, Papež František, Ježíš Kristus, Štědrý den, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka dorazilo betlémské světlo, přivezli jej skauti z Vídně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.