Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnští vědci vyvíjí přístroj na lupénku. Financovat jej budou prodejem přístroje na akné

Vyléčit se nedá, zmírnit projevy však ano. Lupénkou trpí v České republice přes 250 tisíc lidí a jejich počet se neustále zvyšuje. Usnadnit léčbu by jim mohl pomoci nový přístroj, který se vyvíjí v Brně.

Blahodárný účinek nové fyzikální metody na kůži jsme si ověřili na přístroji, který účinně pomáhá odstranit akné, teď je před námi další výzva, a to upravit parametry světelného pole tak, aby pomáhal také při léčbě lupénky, “ konstatuje výzkumník Ivan Rampl. Vývoj přístroje chtějí vědci dokončit do pěti let.

Velký otazník přinesl před desíti lety do světové vědy tým brněnských výzkumníků pod vedením Ivana Rampla, když objevili tzv. impulzní magnetické pole. Přišli na to, že toto fyzikální působení příznivě ovlivňuje buněčný metabolismus. A to je možné využít v kosmetice i medicíně.

Zjistili jsme, že impulzní magnetické pole má v kombinaci se světelným polem a teplem překvapivé účinky na kožní buňky. Urychluje jejich metabolismus a pomáhá zlepšit vlastnosti kůže – tlumí výdej kožního mazu, pleť lépe hydratuje, zvyšuje se její pružnost a vyrovnávají se nerovnosti na pleti,“ popsal Rampl.

Výsledky jdou nadějné

Výzkum a klinické testování trvaly deset let. Jako první z něj vědci vytvořili přístroj Face – Up! proti akné, na kterém si ověřili účinnost fyzikální metody na regeneraci kůže i v praxi. „Máme na přístroj ohlasy z celého světa, také nám píší lidé trpící lupénkou, že jim v oblasti obličeje při použití přístroje lupénka mizí, proto jsme se rozhodli ve výzkumu pokračovat právě u této nemoci,“ konstatuje Michal Rampl, syn vědce, který pomohl převést výsledky vědeckého výzkumu svého otce do reálného života.

Z předchozího výzkumu víme, že by přístroj mohl dobře fungovat na lupénku, ale i na urychlení léčby otevřených ran nebo popálenin,“ dodává Rampl. “Teď chceme vytvořit mezioborový tým složený z odborníků z oblasti fyziky, elektroniky, biochemie a medicíny. Budeme zkoumat správné parametry natavení světelného pole, značný čas zaberou také klinické zkoušky.“ Do výzkumu by se měly zapojit Vysoké učení technické, Karlova a Masarykova univerzita a Biofyzikální ústav Akademie věd. Většina těchto institucí se podílela i na předchozím výzkumu.

Peníze na výzkum z přístroje na akné

Otec a syn věří, že se jim díky pokračování výzkumu podaří sestrojit podobně účinný přístroj také na léčbu lupénky. Nebude to však zadarmo. „Výzkum vyjde na 20 milionů korun, už jsme požádali o grant, výsledek budeme vědět na jaře. Pokud však peníze nedostaneme, nevdáme to, výzkum budeme financovat z prodeje přístroje Face-Up! na akné, který používají v boji proti akné také thajská miss nebo arabští šejkové,“ konstatuje Michal Rampl

Výzkum léčby rakoviny? Hudba budoucnosti

Tým docenta Rampla by se v budoucnu rád vrátil také k výzkumu vlivu impulzního magnetického pole na nádorové buňky. Během předchozího výzkumu vědci zjistili, že v okolí impulzně napájených toroidních cívek se nádorové buňky ničily, zatímco zdravé buňky byly poškozovány méně a některým bylo pole dokonce prospěšné. „To je ale zatím hudba budoucnosti. Výzkum je hodně drahý, pro jeho pokračování jsme už několikrát žádali o granty. Bylo nám ale sděleno, že základní výzkum není v současné době prioritou,“ uzavřel vědec Ivan Rampl.

Tisková zpráva


 

 

Štítky akné, psoriáza, výzkum, Česko, Brno, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci vyvíjí přístroj na lupénku. Financovat jej budou prodejem přístroje na akné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.