Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brownfield zmizel, bylo z něj 42 tisíc kubíků suti a 240 tun železa

Areál dlouhodobě nevyužitého brněnského brownfieldu v ulici U Červeného mlýna vstoupil do další fáze výstavby. Po demolici původní továrny na výrobu nábytku byla v těchto dnech dokončena i stavební jáma.

Prostor tak pokračuje v přeměně na moderní bytový dům, který bude díky speciálním vápenopískovým cihlám spadat do kategorie nízkoenergetických budov. Rezidenci Ponavia ocenili i odborníci z řad architektů, kteří stavbě v listopadu udělili cenu pro nejlepší projekt Jihomoravského kraje za rok 2015. 
 

12 000 tun suti, 240 tun železa: z brownfieldu je stavební jáma

Z prostoru, kde od roku 1920 stávala továrna na výrobu nábytku, bylo odstraněno 42 472 kubíků nejrůznější suti. Odvezlo je celkem 689 nákladních aut. „Z demolovaného objektu jsme vytřídili a k dalšímu použití odvezli 240 tun železa,“ říká Alexej Veselý, ředitel developerské společnosti Trikaya, která projekt Ponavia připravuje. V současné fázi byla dokončena stavební jáma. „Nestačí jen pokračovat ve stavbě, vždy je třeba ochránit i její okolí. Proto jsme okolí jámy obehnali celkem 185 metry oplocení a při demolici jsme spotřebovali 799 000 litrů vody, abychom snížili prašnost v blízkém sousedství,“ vysvětluje Veselý.  

Vznikající dům bude energeticky šetrný, při stavbě použijí speciální cihly

Náklady na demolici a přípravu stavební jámy se zatím vyšplhaly na 30 milionů korun. Momentálně se chystá fáze hrubé stavby, která by měla být dokončena v květnu 2016. Bytový dům splní vysoký energetický standard tím, že je plánován v ojedinělé energetické třídě A, tedy mimořádně úsporný. Vysokých úspor bude dosaženo jižní orientací objektu, použitím oken s trojskly a především technologií výstavby. Budova bude vyzděna z vápenopískových cihel Kalksandstein, které se vyznačují extrémně dobrými izolačními vlastnostmi.

Projekt oživí okolí, na webu je stavba v přímém přenosu

Areál, který nekontrolovaně chátral 12 let, by měl už na jaře 2017 přivítat první obyvatele. Nejčastější dispozice Ponavia rezidence budou 2+KK a 1+KK. Na začátku letošního prosince se prodeje přehouply přes polovinu, více než 50 % bytů už tedy má své majitele. Šestipatrový bytový dům, který kromě 78 bytů nabídne i dvouposchoďovou garáž, zelený vnitroblok a prostor pro malé obchody a kavárny, je ale jen první fází, později ho doplní ještě další budova na východní hranici pozemku. Ta poskytne další místo pro bydlení nebo kanceláře. Ponavia rezidence v listopadu uspěla v soutěži Realitní projekt roku - získala cenu architektů za nejlepší projekt Jihomoravského kraje. Zájemci mohou postup stavby sledovat živě na webových stránkách projektu: http://ponavia-rezidence.cz/galerie/live-stream . 

Tisková zpráva

 

Štítky brownfield, suť, projekt, Jihomoravský kraj, PONAVIA REZIDENCE a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brownfield zmizel, bylo z něj 42 tisíc kubíků suti a 240 tun železa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.