Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prevence pasivního kouření – druhý ročník osvětové kampaně opět v Brně

U příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne pořádá Kancelář Brno – Zdravé město od 1. do 18. prosince 2015 sérii 20 osvětových akcí zaměřených na problematiku pasivního kouření. Akce budou probíhat každý všední den ve vybraných obchodních centrech v Brně.

Jejich cílem je upozornit na závažnost problematiky pasivního kouření a nabídnout pomoc všem, kteří s kouřením chtějí přestat. 

Výsledky analýzy provedené v roce 2013 v rámci projektu Kardiovize Brno 2030 u 965 osob ve věku 25–64 let ukazují, že 34 % obyvatel města Brna je exponováno tabákovému kouři. K většině případů pasivního kouření dochází v restauracích – 25,5 %, následně na pracovištích – 6,8 % a 6,1 % obyvatel Brna je vystavováno tabákovému kouři v domácnostech. Přitom každodenně je pasivnímu kouření vystavováno 8 % obyvatel. (1)

Z toho důvodu se v rámci projektu Brno – Zdravé město s tématem pasivního kouření zaměřujeme především na nekuřáky, kterým často chybí informace o škodlivosti pasivního kouření. Zájemci o problematiku se mohou přijít poradit na informační stánky s odborníkem, který jim nabídne změření hodnoty oxidu uhelnatého v plicích, poskytne odborné informace a předá informační materiály.

Současně jsou osvětové akce určeny i pro kuřáky, kterým bude nabídnuta odborná pomoc a konzultace problematiky závislosti na nikotinu a doporučeny poradny pro odvykání kouření. Pro vážné zájemce máme připravené vouchery přímo do poradny Fakultní nemocnice v Brně, na základě kterých se mohou rovnou objednat v přednostním termínu.

Série osvětových akcí probíhá od 1. do 18. prosince, vždy v odpoledních hodinách v obchodních centrech: od 1. do 3. prosince – OC Letmo, od 7. do 11. prosince – OC Velký Špalíček, od 7. do 11. prosince a od 14. do 15. prosince – OD Tesco u Hlavního nádraží, od 14. do 18. prosince – Avion Shopping Park.

Informační kampaň zaměřená na prevenci pasivního kouření navazuje na sérii osvětových akcí z minulého roku. Součástí bude také dotazníkové šetření věnované problematice pasivního kouření. Zájemci mohou přispět svým názorem k dané problematice a podílet se tak na zlepšení prostředí, ve kterém žijeme.

Pasivní kuřáci jsou ohroženi stejnými nemocemi jako kuřáci aktivní. To znamená hlavně plicním, kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním. Kromě toho děti rodičů, kteří kouří, mají až čtyřnásobně vyšší riziko, že budou v dospělosti kouřit, než děti z nekuřáckých rodin.“ říká k problematice MUDr. Stanislava Potrepčiáková z FN Brno.

Ve snaze podpořit nekuřácké prostředí realizuje Kancelář Brno – Zdravé město od roku 2009 projekt Síť nekuřáckých restaurací ve městě Brně. Jedná se o internetovou databázi, která informuje o restauracích a kavárnách, jejichž vnitřní prostory jsou výhradně nekuřácké. Databáze v současné době sdružuje již přes 100 zařízení, jejichž přehled naleznete na webových stránkách www.zdravemesto.brno.cz. Brněnský projekt inspiroval také další města v ČR. Síť nekuřáckých restaurací tak dnes mají také například v Jihlavě, Třebíči, Liberci či Mladé Boleslavi.

Podrobný program kampaně naleznete na webových stránkách projektu Brno – Zdravé město: www.zdravemesto.brno.cz.

Tisková zpráva



 

Štítky Brno, kouření, projekt, restaurace, Fakultní nemocnice Brno, Tesco, Avion Shopping Park, obchodní centrum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prevence pasivního kouření – druhý ročník osvětové kampaně opět v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.