Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dopravní podnik příští rok nakoupí 20 nových šalin

Brněnský dopravní podnik příští rok nakoupí 20 nových šalin 13T od Škody Transportation za 1,2 miliardy korun. V příštích třech letech také postupně zařadí do provozu dalších 22 nových šalin Vario za 450 milionů, příští rok jich bude deset.

Po obnově autobusů a trolejbusů se tak podaří snížit i průměrné stáří šalin, zároveň se zvýší podíl nízkopodlažních vozidel na více než 50 procent, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel Miloš Havránek.

Nákup šalin od Škody je dokončením rámcové smlouvy z roku 2006, která byla pro dopravní podnik nevýhodná a hovořila o nákupu až 100 šalin. Brno odebralo 29 vozidel a posléze se dostalo s výrobcem do sporu a čelilo třem žalobám. Až současné vedení města záležitost vyřešilo a dohodlo se na úpravě smlouvy, z níž zmizela valorizační doložka. "Podle ní by příští rok tramvaje stály zhruba 72 milionů korun (za jednu), my je nakoupíme za 58,5 milionu, což považuji za velice výhodné," řekl Havránek.

Šaliny dopravní podnik odebere od června do prosince. "Ještě není zřejmé, jak je zaplatíme, protože jde o velkou částku, ale možnosti jsou a město nám přidalo 150 milionů korun na tento nákup," řekl Havránek. V posledních pěti letech už dopravní podnik neuzavírá rámcové smlouvy, ale pouze takové, v nichž se přesně určí počet vozidel za konkrétní cenu a také přesný termín dodání.

Dále už se bude obnova šalin ubírat cestou rekonstrukce starých šalin na šaliny Vario, což je v podstatě novostavba, se společností Pragoimex. "Pro Brno jde o vhodné šaliny a o dobrý kompromis mezi cenou a kvalitou. Navíc díky projektu Vario zaměstnáme lidi ve vlastních dílnách," vysvětlil Havránek. Díky pořízení těchto šalin by v nejbližších letech na nejvytíženější lince 1 měly jezdit už pouze velkokapacitní soupravy složené z uvedených vozů.

Následně budou vyřazeny další šaliny K2 a T3, část z nich by mohla skončit v ukrajinském Mariupolu. Vedení tohoto města požádalo brněnského primátora a ředitele dopravního podniku o pomoc kvůli válečným událostem na východě Ukrajiny. "Jsme připraveni pomoct, záleží na jednání politiků, jak se domluví," uvedl Havránek.

V příštím roce také dopravní podnik opraví několik šalinových tratí. V červnu se má po roční uzavírce otevírat Minská a Horova včetně zastávky Králova, s níž původní projekt rekonstrukce ulice nepočítal. Opravovat se bude Cejl od Koliště po Soudní, Husova od začátku klesání k Novým Sadům až ke křižovatce. "Máme nachystanou také opravu Olomoucké a chtěli bychom opravit i otevřený úsek od Rosického náměstí ke komínské vozovně," doplnil Havránek.

Zdroj: ČTK

Štítky dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, Škoda Transportation, Škoda 13T, Brno, Pragoimex, Ukrajina, Mariupol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik příští rok nakoupí 20 nových šalin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.