Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské Vánoce v rytmu swingu a s bohatým programem již od pátku!

V pátek 27. listopadu v 17 hodin se na brněnském náměstí Svobody slavnostně rozsvítí strom, a to bude znamenat jediné – Brněnské Vánoce 2015 začínají. Letos kromě 13 metrů vysokého smrku ztepilého z bílovického polesí přinesou mnoho programových novinek.

To vše v prostředí tradičních vůní a chutí, které k adventu neodmyslitelně patří.

Rozsvícením stromu začnou Vánoce v Brně

Od konce října lidé na webu www.brnenskevanoce.cz hlasovali, který strom letos ozdobí náměstí Svobody. Na výběr měli ze tří kandidátů, kteří rostli v revíru Mendlovy univerzity – Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny. „Nakonec zvítězil smrk ztepilý, jež byl Brnu slavnostně předán 19. listopadu. Brno za něj již tradičně věnovalo Bílovicím nad Svitavou dva malé stromky,“ vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, organizátora Brněnských Vánoc. Strom, který se může pyšnit značkou zdravého lesního hospodaření FSC, již nyní zdobí náměstí a slavnostně ho rozsvítí primátor statutárního města Brna Petr Vokřál v pátek 27. listopadu v pět hodin odpoledne.

Program jsme nachystali na celé odpoledne, v 16 hodin ho odstartuje Rock&Roll Band Marcela Woodmana, představí se velké loutky z V.O.S.A. Theatre a návštěvníky čeká i překvapení,“ dodává Janulíková. V souladu s tradicí a památkou na Rudolfa Těsnohlídka pak u stromu bude po celou dobu konání Brněnských Vánoc pořádaná charitativní sbírka Českého červeného kříže pro opuštěné děti.

Vánoce v rytmu swingu i speciální program pro děti

Kombinace tradic a moderního pojetí s důrazem na dětské návštěvníky. Tak by se dal ve stručnosti shrnout program Brněnských Vánoc 2015. Folklórní vystoupení lidových souborů budou doplněna koncerty populární i swingové hudby. „Mezi největší osobnosti, které letos vystoupí, patří bezesporu kapela Buty, Lenka Dusilová, Peter Lipa či Tereza Černochová s B-Side Bandem,“ představuje hvězdná jména Janulíková. Program na náměstí Svobody bude trvat až do 23. prosince a jeho hlavním partnerem je plynárenská společnost RWE. „Moc rádi jsme podpořili konání akce, která má nejen v rámci republiky vysokou kulturní úroveň. Věříme, že se návštěvníci budou bavit a užívat si adventní atmosféru po celý prosinec,“ uvedl Luboš Falhaur, mluvčí RWE.

Brněnské Vánoce 2015 pamatují i na nejmenší návštěvníky, pro které je letos přichystána řada novinek. Každý všední den jim budou oblíbené knihy předčítat známé brněnské tváře v cyklu „Osobnosti čtou dětem“, čekají je oblíbené víkendové dílničky či Ježíškova pošta a těšit se mohou také na vědeckou show VIDA!. Program se nebude odehrávat pouze na náměstí Svobody, stánky a akce mají své místo i na ulici Radnická. „V prostorách Staré radnice se bude po celý prosinec konat jarmark neziskových organizací doplněný o fair trade výstavu, která návštěvníkům zprostředkuje vjemy a informace o pěstování kávy,“ přibližuje doprovodný program Jana Janulíková.

Originální suvenýry jako vzpomínka či dárek pod stromeček

Přímo v turistickém informačním centru i ve stánku TICu na náměstí Svobody se po celou dobu Brněnských Vánoc budou prodávat originální suvenýry, které potěší návštěvníky i jejich blízké. Mezi dárkovými předměty nebudou chybět perníčky, placky, plátěné tašky, vína, pálenky, mentolové bonbony, balicí papír a především speciální edice vánočního Jošta. „Všechny suvenýry budou zdobeny vločkou, logem letošních Vánoc. Současně věříme, že se tím nejoblíbenějším stane vratný keramický hrníček s motivem Ježíška, ve kterém si návštěvníci dají oblíbený svařák a následně si ho odnesou domů,“ dodává Janulíková.

Tisková zpráva

Štítky Vánoce, strom, Brno, swing, advent, RWE, Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, Ježíšek, Petr Vokřál, Peter Lipa, Lenka Dusilová, Rudolf Těsnohlídek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Vánoce v rytmu swingu a s bohatým programem již od pátku!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.