Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské Židy umučené v Minsku připomíná po letech důstojný památník

Židovské občany města Brna, kteří byli za války deportováni do ghetta v Minsku a tam zahynuli, připomíná od 22. listopadu nový památník přímo v Minsku. Brno se tak přidalo k řadě dalších měst, která si na tamním pamětním místě své umučené občany připomínají.

První transport brněnských obyvatelů židovského původu za druhé světové války vyjel z Brna 16. listopadu 1941. Konečnou stanicí pro prvních 1 000 brněnských občanů byl Minsk na nacisty okupovaném území tehdejšího Sovětského svazu. Válku přežilo pouhých 13 z těchto deportovaných Brňanek a Brňanů. Následovaly další transporty do jiných táborů – nacisté deportovali z Brna a okolí následně přes 10 000 osob židovského původu.

Jiná města v Minsku připomínku utrpení svých Židů měla, Brno dosud chybělo. Když se kvůli tomu na vedení města obrátilo prakticky souběžně Ministerstvo zahraničních věcí a Židovská obec Brno, neváhali jsme v rámci Roku smíření ani okamžik a vznik pamětní stély jsme samozřejmě podpořili,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který se odhalení pamětní stély v Minsku zúčastnil.

Jsem moc rád, že jsme to jako město Brno udělali. Ačkoliv se totiž píše »brněnští Židé«, jsou to brněnští občané, kteří měli tu smůlu, že se nacistickému Německu nelíbilo jejich vyznání. Z prvního transportovaného tisíce obyvatel Brna jich přežilo všehovšudy 13. Následovala deportace dalších šesti tisíc Židů z ghetta v Terezíně, z nichž přežilo 6,“ upřesnil Hollan.

Odhalení památníku se osobně zúčastnil také místopředseda Židovské obce Brno Pavel Fried, který sám holocaust (šoa) přežil. „Tragédie šoa není jen tragédií nás Židů. Je stále ještě málo pochopenou tragédií celého lidstva. Jistě, za mnoha válek padlo mnohem větší množství lidí než v šoa. To ale byly války, kde proti sobě stály bojující státy a jejich vojáci. Šoa bylo státem plánované vyvražďování celé skupiny bezbranných lidí. Šoa tak legitimizovalo vraždění celých skupin lidí s cílem dosažení zvolených cílů. Jsme toho svědky dnes a denně. Lidský život ztratil svoji posvátnost,“ uvedl Pavel Fried ve svém projevu, který je také přílohou této tiskové zprávy.

Pietní akt zorganizovala německá evangelická nadace IBB (Internationale Bildungs- und Begegnungstätte Düsseldorf, pobočka IBB Minsk, česky: Mezinárodní vzdělávací a setkávací centrum), Velvyslanectví ČR v Bělorusku, Židovská obec v Minsku a město Brno. Památník na své náklady nechalo vytvořit město Brno.

Tisková zpráva

 

 

Štítky Brno, Minsk, památník, válka, židovská obec, druhá světová válka, Matěj Hollan, Pavel Fried, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Židy umučené v Minsku připomíná po letech důstojný památník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.