Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé zvolili nejkrásnější alejí kaštanové stromořadí z Blanenska

Titul nejkrásnější aleje Česka letošního roku získalo kaštanové stromořadí u Jedovnic na Blanensku. V pátém ročníku ankety, pořádané sdružením Arnika, získala kaštanová alej bezmála 1400 z 8000 odevzdaných hlasů.

O vítězi rozhodla veřejnost. Na ocenění bylo navrženo 65 stromořadí, řekl za pořadatele Jan Vávra. Na druhém místě skončila březová alej u Melkovic na Blanensku a na třetím jasanová alej u Frýdlantu na Liberecku. 

Zájemci mohli hlasovat několik měsíců na webu pořadatelů www.alejroku.cz, na němž jsou fotografie i příběhy všech stromořadí navržených na ocenění. "Pro nás je také důležité to, že tato stromořadí spojují lidi - dobrovolníky, sousedy, nadšence v péči o tyto stromy," uvedl Vávra. Titul Alej roku 2015 bude předán jedovnickým aktivistům patrně počátkem příštího roku.

Cílem ankety je přimět veřejnost k zájmu o stav veřejné zeleně a k větší péči o ni. Loni titul nejkrásnější aleje vyhrálo stromořadí japonských třešní v Karviné.

Známější než anketa Alej roku je obdobná soutěž Strom roku, v níž veřejnost vybírá nejsympatičtější dřevinu republiky. Letos ji vyhrála lípa z Tatobit na Semilsku, s níž je spjato mnoho pověstí a básní. Traduje se o ní, že je tisíciletá, odborníci ale odhadují její stáří na 650 let. Strom s dutinou, do níž lze vejít, zpevňují obruče, aby lépe vzdoroval času a nepřízni počasí. Neschází ani na obecní vlajce a znaku.

Zdroj: ČTK

Štítky alej, okres Blansko, anketa, Česko, Jedovnice, Jan Vávra, Liberecký kraj, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé zvolili nejkrásnější alejí kaštanové stromořadí z Blanenska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.