Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lední medvědice Cora ze Zoo Brno přivedla na svět potomka

Lední medvědice Cora z brněnské zoo přivedla o víkendu na svět mládě. Dosud odchovala nejprve dvojčata Billa a Toma a později Nanuka a Kometu. Další porod je podle odborníků velkým chovatelským úspěchem. Medvědice je se svým potomkem v porodním boxu, kde má naprostý klid.

 Chovatelé ji pozorují pomocí online kamery. Řekla to mluvčí zoo Monika Brindzáková. Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý. Patří k největším atrakcím brněnské zahrady.

Chovatelé zdůrazňují, že každá lední medvědice, která je schopna přivést na svět v zoo mláďata a následující zhruba dva roky se o ně stará, je velkou vzácností. Cora měla kdysi mnoho neúspěšných pokusů o odchov. Několik jejích potomků uhynulo.

Vše se změnilo až v roce 2007, kdy přivedla na svět Billa a Toma. Dvojčata úspěšně odchovala. Staly se velkou turistickou atrakcí. Zoo Brno ročně navštíví mezi 250.000 až 260.000 lidmi. V roce 2008 se ale do zoo přišlo podívat na medvídky rekordních 320.000 lidí. Je to dosud nejvyšší návštěvnost od roku 1989.

Před třemi lety přivedla Cora na svět další dvojčata, Nanuka a Kometu. Opět byl o ně velký zájem. Předloni zoo zaznamenala 290.000 návštěvníků. Chovatelé již od října netrpělivě čekali na to, zda je Cora i letos potěší dalším přírůstkem.

Pokud by se o medvídě nebyla schopna postarat, mají připravený inkubátor a jsou tedy připraveni jej uměle odchovat. Uměle odchovaní medvědi se ale dožívají krátkého věku.

Zdroj: ČTK

Štítky Zoologická zahrada Brno, medvědice, Billa, Cora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lední medvědice Cora ze Zoo Brno přivedla na svět potomka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.