Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Moravském krasu jsou opravena turistická centra u jeskyní

V Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku skončila dneškem po deseti letech prací rekonstrukce či úprava turistických center u všech pěti veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Ročně je navštíví celkem 350.000 turistů, zájem o ně vzrůstá.

Poslední nové centrum vzniklo v uplynulých dnech za 50 milionů korun u Punkevních jeskyní. Řekl to vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Objekty financoval stát ve spolupráci s EU.

Zatímco turistická centra před Sloupsko-Šošůvskými jeskyněmi, Kateřinskou jeskyní a Balcarkou jsou v lidovém stylu s použitím dřeva a kamene, nová budova před Punkevními jeskyněmi je z betonu a skla. Připomíná moderní budovy v centrech měst. U jeskyně Výpustek, v níž je starý vojenský protiatomový kryt, slouží jako centrum někdejší vojenský objekt. Přes něj se lidé dostávají do jeskyně po otevření těžkých ocelových dveří.

I před Punkevními jeskyněmi léta stával objekt se sedlovou střechou, byl ale kapacitně nevyhovující. Speleologové jej proto strhli. Na jeho místě vytvořili budovu podle návrhu architektů Gustava Křivinky a Aleše Buriána, kteří jsou tvůrci brněnské stavby AZ Tower. Ta je se svými 111 metry nejvyšší budovou ČR.

Zatímco stavba ostatních turistických center v krasu přišla na asi 30 milionů korun, u Punkevních jeskyní byla dražší i s ohledem na zvolené materiály. Na druhou stranu Punkevní jeskyně jsou nejnavštěvovanějším přírodním podzemím v ČR a ročně do nich zavítá okolo 200.000 lidí, zdůraznil Hebelka. Právě proto jeskyňáři nechtěli klasický ale velmi moderní objekt.

Budovou se prochází do podzemí. Jsou v ní obchody pro turisty a vznikne v ní také expozice o objevování a prozkoumávání nedaleké propasti Macochy. Objekt slouží i jako zázemí pro jeskyňáře. Nově je zastřešeno nedaleké přístaviště na říčce Punkvě. Po ní se plaví turisté v podzemí.

Zdroj: ČTK

Štítky Moravský kras, jeskyně, turistické centrum, Punkevní jeskyně, okres Blansko, Evropská unie, Česko, Gustav Křivinka, Balcarka, Výpustek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravském krasu jsou opravena turistická centra u jeskyní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.