Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřela Lucie Bittalová, vyzývala k prevenci před rakovinou

V pátek večer zemřela Lucie Bittalová, která byla jednou z hlavních tváří kampaně Měsíc raka, kde vyzývala k prevenci rakoviny děložního čípku. Této chorobě v pátek večer ve věku 27 let podlehla. Poslední rok života strávila přemlouváním žen, aby nepodceňovaly preventivní gynekologické prohlídky a bojem proti rasové nenávisti.

"Včera večer zemřela naše kolegyně Lucka Bittalová. Přestože onemocněla rakovinou děložního čípku, rozhodla se věnovat svůj čas a energi prevenci tohoto onemocnění u druhých prostřednictvím kampaně Měsíc raka. Říká se, že člověk svůj "boj" prohraje. Ona ho vyhrála pro spoustu žen, kterým tím zachránila život. Bude nám moc chybět...", napsal web HateFree Culture. 

Bitallová, která trpěla rakovinou děložního čípku, veřejně přiznávala, že udělala chybu, když zanedbala prevenci, protože v minulosti nechodila na gynekologické prohlídky. V rámci kampaně Měsíc raka se snažila, aby stejnou chybu nedělaly ostatní ženy. 

"Byla jsem zrovna na Erasmu v Berlíně, když jsem na sobě začala pozorovat, že se mnou není něco v pořádku. Cítila jsem na sobě, že mám oslabenou imunitu, a do toho se přidalo silné krvácení mimo cyklus. Ještě zhruba měsíc jsem tyto problémy ignorovala, protože nejsem ten typ člověka, co s každým problémem letí k doktorovi. Kdybych věděla, že jsem onemocněla rakovinou děložního čípku, objednala bych se okamžitě; a taky bych pochopitelně předtím chodila na pravidelné preventivní prohlídky ke své gynekoložce," napsala Bittalová na svém webu.

Kromě nemoci se Bittalová i díky svým komentářům na téma uprchlické krize potýkala i s některými radikálními odpůrci iniciativy HateFree Culture. Eva Hrindová z protimuslimského uskupení Naštvané matky o Lucii dokonce napsala příspěvek v duchu, že si za svou nemoc může sama.

Díky svému působení v projektu Měsíc raka byla Bittalová před nedávnem zvolena PR osobností roku. 

Štítky prevence, Lucie Bittalová, nemoc, karcinom děložního hrdla, HateFree Culture, Program Erasmus, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela Lucie Bittalová, vyzývala k prevenci před rakovinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.