Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mešita v Brně se otevřela veřejnosti, prohlídky byly bez konfliktů

Muslimové včera otevřeli pro veřejnost i přes protislámské nálady v Česku svoji brněnskou mešitu, která je jejich nejstarší modlitebnou v republice. Akce se konala jako součást festivalu kultur Blízkého Východu Nad Brnem půlměsíc a na prohlídku dorazilo asi 30 lidí.

Někteří z nich se netajili tím, že si mešity v ČR nepřejí, konflikty ale nevznikaly. V okolí mešity hlídkovali po celou dobu policisté.

"My jsme rozhodně a jasně odsoudili násilí z Paříže. Na druhou stranu na sílící protiislámské nálady jsme se rozhodli reagovat ještě větší otevřeností. Jak jinak máme přesvědčit lidi o tom, že nám o žádné násilí rozhodně nejde," řekl předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan. Podle jeho odhadů žije v Brně asi tisíc muslimů, přičemž pátečních modliteb, které jsou v týdnu ty hlavní, se účastní přibližně 150 z nich.

Na prohlídku dorazil i šestašedesátiletý důchodce Richard Dedek, který před lety pracoval v Sýrii a Turecku. "Znám je (muslimy) jako přátelské lidi. Nevím, kam tento svět spěje. Nemám s nimi problém, na druhé straně se mi mešity v ČR nelíbí," řekl. Na dalších příchozích byl vidět zájem o islámské zvyky. Část z nich pozorovala skupinku muslimů při modlitbách.

Večerní tma zakryla před zraky příchozích skvrny na bílé fasádě mešity, které na ní těsně před útokem v Paříži udělali dva vandalové motorovým olejem. Případem se zabývá policie.

"Co jsme mohli, to jsme vyčistili a vyškrabali. Ještě budeme o vyčištění fasády dále jednat s odborníky," uvedl Hasan. Náklady spojené s obnovou zničené fasády nejsou vyčísleny.

Muslimové mají na mešitě umístěnou bezpečnostní kameru. Zachytila i muže a ženu, jak v noci před útokem v Paříži polévají fasádu brněnské mešity olejem. Záběry předala Islámská nadace v Brně policii. Nyní její členové zvažují, že k první kameře nainstalují na fasádu ještě další. "Na druhé straně je nutné říci, že žádným dalším útokům nečelíme, je klid. V okolí mešity se neustále pohybují policejní hlídky," dodal Hasan.

Poslední útok na brněnskou mešitu se stal letos v srpnu, kdy v ní neznámí útočníci rozbili dvě okna. Použili k tomu železné tyče. Kriminalisté po útočnících pátrají. Neznámí pachatelé už v minulosti rozbili dveře objektu a postříkali fasádu sprejem.

Předloni kdosi umístil před dveře mešity hromadu vepřových kostí, kliku pomazal sádlem a pověsil na ni kus vepřového masa. Kriminalisté kauzu odložili, pachatele nenašli. Pro muslimy je vepřové maso nečisté, a tento útok proto krajně urážlivý.

Brněnská mešita vznikla v Česku jako první modlitebna svého druhu v roce 1998.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Česko, fasáda, Paříž, Blízký východ, Ústředí muslimských obcí, Turecko, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mešita v Brně se otevřela veřejnosti, prohlídky byly bez konfliktů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.