Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na bojišti ve Slavkově přibude exponát, replika čtyřliberního děla

Novým exponátem připomínajícím bitvu tří císařů se brzy stane kopie francouzského čtyřliberního polního děla Gribeauval. Asi půl roku ho vyráběl ve své dílně ve Viničných Šumicích u Brna zámečník František Kopeček.

Kanon bude trvale vystaven v areálu historického objektu Stará pošta u Pozořic, kterou před bitvou tří císařů v roce 1805 navštívil Napoleon, řekl dnes Kopeček. Vyrobil už 40 replik historických děl.

V bitvě u Slavkova porazil Napoleon před 210 lety díky své geniální taktice početnější ruské a rakouské šiky. Jeho armáda využívala nejvíce právě čtyřliberních kanonů systému Gribeauval, protože i přes svoji váhu 570 kilogramů a celkovou délku zhruba tří metrů se s nimi dalo při bojích dobře manévrovat.

Kopeček před výrobou děla navštívil vojenské muzeum Arsenal ve Vídni, v němž je jedno z děl z bitvy umístěno. Získal tam s pomocí vedení muzea přesné plány děla. Vytvořil pak dřevěnou maketu kanonu, jehož hlaveň si nechal odlít v Beňově u Přerova.

Poté jej čekalo broušení, čistění a patinování hlavně. K němu si pak nechal vyrobit lafetu. "Dělo je plně funkční. Má platné potvrzení o zkoušce," uvedl Kopeček. V České republice byly zatím kromě tohoto čtyřliberního Gribeauvalu vyrobeny jen dva. Výroba jednoho přijde podle hrubých odhadů na 230.000 korun.

"Výroba děl je prostě moje hobby. Je to o trpělivé řemeslné práci, které se mohu věnovat ve své zámečnické dílně po pracovní době," řekl dvaašedesátiletý Kopeček. Jeho nové dělo bude umístěno v nejbližších dnech vedle Památníku koní u Staré pošty. Pomník tvoří socha koně padajícího k zemi, poté co jej zasáhla kulka. Památník tak připomíná, že ve slavné bitvě zemřelo kromě zhruba 40.000 lidí také asi 5000 koní.

Zdroj: ČTK

Štítky Fráňa Kopeček, exponát, Napoleon Bonaparte, Brno, Arsenal FC, bitva u Slavkova, Vídeň, Pozořice, Česko, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na bojišti ve Slavkově přibude exponát, replika čtyřliberního děla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.