Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Účastníci pietní akce v Brně sestavili Eiffelovu věž ze svíček

Eiffelovu věž ze svíček sestavili v Brně účastníci piety za oběti terorismu v Paříži. Motiv věže zasazené do tradičního mírového znaku se stal symbolem celosvětové solidarity s Francií.

Ke kašně na Moravském náměstí včera v  podvečer průběžně přicházely desítky lidí, v 18:00 jich tam bylo asi 50. Zazpívali Marseillaisu a poté i českou hymnu. Přišlo také několik Francouzů, spíše než žal z nich ale bylo cítit odhodlání.

"Je to pieta za oběti teroristického útoku v Paříži, ale zároveň potřeba vyjádřit solidaritu s těmi, kteří prchají před stejným zlem," řekla novinářům svolavatelka akce Diana Tuyet-Lan Kosinová. Varovala před častou paušalizací, že každý uprchlík je terorista a každý muslim je islamista. Teror by neměl Evropany naplnit nenávistí a strachem, uvedla Kosinová.

Piety se zúčastnila i Andrea Kušnírová ze Slovenska. "Chtěla jsem nějak ukázat solidaritu se všemi, kteří zemřeli v Paříži, mám tam vlastně i kamarády, takže je to trochu i osobní. Všichni jsme lidé, měli bychom držet spolu," řekla Kušnírová.

Mnozí účastníci akce přišli i s dětmi. Donesli si také několik vlajek. Kromě francouzských se na náměstí objevila také jedna evropská. Květiny a svíčky dnes Brňané nosili také k sídlu Francouzské aliance na Moravském náměstí. Fasády Janáčkova a Mahenova divadla se rozzářily barvami francouzské trikolory.

Solidaritu s Francií dnes různými způsoby vyjadřují také lidé na dalších místech v Česku. V Praze přicházejí k ambasádě, kterou navštívili i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Před budovou Francouzské aliance na centrálním náměstí v Plzni se odpoledne sešlo přes 50 lidí, kteří zapálením svíček a růžemi uctili oběti teroristických útoků.

Zdroj: ČTK

Štítky Eiffelova věž, svíčka, Brno, Paříž, Francie, Diana Tuyet-Lan Kosinová, Moravské náměstí, Alliance française, Francouzská hymna, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účastníci pietní akce v Brně sestavili Eiffelovu věž ze svíček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.