Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svět se zahalil do barev trikolory, EU uctí oběti minutou ticha

Města na celém světě se snaží projevit solidaritu s Francií, ochromenou pátečními teroristickými útoky. Mnohde se v noci objevily budovy nasvícené v barvách francouzské trikolory a do dálky tak dávaly najevo soucítění s Francouzi. Šéfové států a vlád zemí Evropské unie vyzvali více než půl miliardu svých spoluobčanů k minutě ticha v pondělí v poledne.

New York osvítil modře, bíle a červeně nejvyšší budovu Spojených států One World Trade Center, která vznikla na místě někdejších "dvojčat" Světového obchodního střediska, jež zničili teroristé při atentátech v roce 2001. V troskách tehdy zemřelo 2752 lidí. Spirála vysoká 124 metrů na střeše One World Trade Center bude svítit do noci ve francouzských barvách i v následujících dnech.

K podobnému kroku sáhla Opera v Sydney, do dálky svítí francouzskými barvami od pátečního večera věž v kanadském Calgary i televizní věž v Torontu. Za 120 obětí atentátů v Paříži se dnes budou v Sydney konat mše ve dvou katedrálách. Premiér Mike Baird také požádal, aby byla francouzská vlajka vyvěšena na mostě v přístavu.

Na radnici v San Francisku vyvěsili francouzskou vlajku a prosvítili celou budovu barvami francouzské trikolory. Podobně byl osvícen třeba hotel Omni v Dallasu. V Las Vegas zase z piety neosvítili tamní repliku Eiffelovy věže. Francouzské barvy se objevily i na tak vzdálených místech jako Mexiko, Nový Zéland či Brazílie.

Rusové se na znamení solidarity s Paříží rozhodli večer nasvítit v barvách francouzské trikolóry první pavilon na moskevském výstavišti VDNCH, oznámila agentura TASS.

Mezi dalšími slavnými monumenty osvětlenými modrou, bílou a červenou je televizní věž Perla Orientu v Šanghaji.

Do stejných barev se zahalí také londýnský most Tower Bridge. Oznámili to organizátoři slavností Dne starosty (Lord Mayor’s Day), kdy si obyvatelé britské metropole připomínají vydání charty krále Jana z roku 1215, která městu Londýn umožnila volbu svého starosty. Organizátoři slavností se naopak rozhodli zrušit závěrečný ohňostroj.

Na pařížském náměstí Republiky začali lidé rozsvěcovat první svíčky na památku 120 obětí útoků. Památku zavražděných přišli ale uctít lidé na řadě dalších míst světa, pietní místa vznikají zejména před budovami velvyslanectví, výjimkou není ani Praha. Německé ministerstvo vnitra dnes nařídilo, aby kvůli solidaritě s Francií byly na všech vládních úřadech po celé zemi staženy vlajky do půl žerdi. Vlajky byly staženy i u sídla britského premiéra v Downing Street.

Na sociální síti Twitter dávají desetitisíce lidí svou solidaritu s Francií najevo heslem #JeSuisParisian, což je obdoba kampaně #JeSuisCharlie, která získala ohromnou popularitu po letošním útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo.

Evropská fotbalová unie UEFA oznámila, že hráči při mezinárodních zápasech budou během nadcházejícího týdne nosit na pažích černé smuteční pásky a oběti uctí před výkopem minutou ticha.

Zdroj: ČTK

Štítky Evropská unie, Francie, New York, One World Trade Center, Sydney, Paříž, USA, Mike Baird, UEFA, Twitter, Toronto, Calgary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svět se zahalil do barev trikolory, EU uctí oběti minutou ticha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.