Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Policie po útocích zvýšila dozor, ČR prý teď nebezpečí nehrozí

Česká policie zvýšila kvůli teroristickým útokům ve Francii bezpečnostní opatření, odpoledne se schází předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Podle premiéra a ministra vnitra ale tuzemské bezpečnostní složky nemají žádné informace, že by Česku hrozily podobné útoky jako ve Francii.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová sdělila, že MZV v tuto chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi útoků v Paříži byli čeští občané

Teroristické útoky v Paříži v noci na dnešek si vyžádaly přinejmenším 126 obětí. Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také 215 lidí zranění, z toho 83 je v kritickém stavu.

Česká policie v reakci na dění ve Francii například více hlídá obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu. Uvedla to na svém webu. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se už ráno schází takzvaná zpravodajská skupina, kterou tvoří zástupci jednotlivých tajných služeb a policie. Na odpoledne pak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

"Ještě v průběhu noci na sobotu přijala policie první opatření v souvislosti s tragédii, která se odehrála v Paříži. Posilujeme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem, na letištích s mezinárodním provozem, znásobili jsme také hlídky u zastupitelského úřadu Francie," uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

V pohotovosti jsou podle ní mimo jiné také kriminalisté z Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patři Národní kontaktní bod pro terorismus. "Toto pracoviště se zabývá sběrem, vyhodnocováním dat k osobám důvodně podezřelým z napojení na teroristické organizace," poznamenala Macalíková. Nic konkrétního ale podle ní nesvědčí o tom, ze by Česku hrozil podobný útok jako ve Francii. "Nicméně jsme v pohotovosti a nic nepodceňujeme," dodala.

Podle Chovance bezpečnostní složky celou noc vyhodnocují informace. "Na základě pokynu premiéra (Bohuslava Sobotky) se ráno schází zpravodajská skupina," sdělil ministr. Policie podle něj již v noci přijala opatření, která se v podobných případech přijímají a která se mohou ještě rozšiřovat. "Budeme na situaci efektivně reagovat. Jsme připraveni," napsal Chovanec. Sobotka již v noci vyzval Bezpečnostní informační službu (BIS) k urychlenému vyhodnocení informací.

Zdroj: ČTK

Štítky policie, Francie, Česko, Bezpečnostní rada státu, Paříž, Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, ČSSD, Bezpečnostní informační služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie po útocích zvýšila dozor, ČR prý teď nebezpečí nehrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.