Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně otevřeli první láhev letošního Svatomartinského vína

Zástupci Vinařského fondu otevřeli dnes v 11:00 na náměstí Svobody v Brně za účasti stovek lidí první láhev letošního ročníku svatomartinského vína. Ta ještě před tím dostala požehnání v katedrále sv. Petra a Pavla.

Současně byl zahájen Svatomartinský košt, který na náměstí potrvá až do 18:00. Podle vinařů je letošní ročník chuťově vydařený a také rekordní co do množství vína. Na trhu bude zhruba 2,3 milionu lahví svatomartinských vín.

Dnešním dnem svatého Martina začínají nejen v Brně, ale v celé republice Svatomartinské slavnosti. Restaurace budou nabízet tradičně svatomartinská vína a řada z nich také svatomartinské pokrmy z husy. "Po dnešních oslavách bude následovat víkend, kdy svatomartinská vína v kombinaci s náležitým menu nabídne většina restaurací a oslavy uspořádají desítky měst v celé republice. Vína pak budou k dostání ještě několik týdnů a nezřídka se objeví i u štědrovečerní tabule," řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Odborná porota letos vybrala ze vzorků 369 vín ze 113 vinařství, která mohou používat známku Svatomartinské víno, tradičně nejvíce je zastoupená odrůda Müller Thurgau s 97 vzorky. "Vůně u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grepfruitová, s jemnými angreštovými tóny. Veltlínské červené rané přináší lehce hrozinkovo medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou limetky, mandarinky a grepfruit," uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. Růžová vína letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. Červená vína budou obecně v letošním roce obzvlášť vydařená. "Budou svěží, nádherně ovocitá, se sametovým koncem," řekl Babisz.

Letošní horké léto, které skončilo pro vinnou révu zachraňujícím deštěm, vtisklo do hroznů podle odborníků výjimečné hodnoty cukru.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond.

Zdroj: ČTK

Štítky svatomartinské víno, Brno, víno, Vinařský fond, slavnost, pokrm, restaurace, cukr, grapefruit, třešně, meruzalka, limetka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně otevřeli první láhev letošního Svatomartinského vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.