Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští sokoli převzali zrestaurovaný historický prapor

Představitelé Sokola Brno I převzali v pondělí 9. listopadu 2015 zrestaurovaný prapor své organizace. Zrekonstruovanou standartu k žerdi upevnil hejtman Michal Hašek spolu s dalšími čestnými hosty. Prapor zapsaný na seznamu kulturních památek bude vystavený na Stadioně. Při výjimečných příležitostech jej budou brát sokolové do svých průvodů.

"Samozřejmě jako sokolové máme praporů hodně. Tento je ale mimořádný svým zpracováním a také svojí historií. Již to, že se pojí s minulostí Stadionu, je pro nás důležité," uvedl místostarosta Tělovýchovně jednotky Sokol Brno I. Michal Doležel.

Prapor byl vytvořen u příležitosti otevření nové sokolovny v Kounicově ulici v roce 1929. V období protektorátu a komunistického režimu schovávali prapor členové sokolské organizace u sebe doma. V roce 2014 ministerstvo kultury tuto sokolskou vlajku označilo za movitou kulturní památku – v současnosti je to jediný sokolský prapor v České republice, který podléhá památkové ochraně.

Na praporu je zachycen sokol se staženými křídly, který je doplněný o symboliku ČR a sokolské jednoty. Pod ním jsou nápisy "Lví silou", "Vzletem sokolím". Správce Stadionu prapor při příchodu nacistů ukryl a schovával jej, i když po praporu pátrali později také komunisté. Sokolům jej dal až v roce 1990, když obnovovali v divadle Reduta tělovýchovnou jednotu.

Prapor byl ve velmi špatném stavu. Bylo nutné jej odborně vyčistit a doplnit scházející části. Obnova praporu stála 120.000 korun. Stát na tyto práce přispěl 30.000 korunami. Restaurátorka Lenka Dolanská strávila na obnově praporu asi 300 hodin. Projekt patřil k jejím dosud nejnáročnějším.

"Vážím si Sokola jako organizace, jeho úcty k vlastenectví, našemu národu, jeho morálnímu i tělesnému stavu. Sám jsem začínal se společenským tancem a amatérským divadlem v Sokole Drásov (župa Pernštejnská). Sokolové byli u boje za vznik i existenci samostatného československého státu, zapojili se do odbojové činnosti v době 1. i 2. světové války i po únoru 1948. Sokolu Brno I Jihomoravský kraj pomůže v příštím roce s projektem Dětského centra podporou ve výši 5 milionů korun," uvedl hejtman Michal Hašek.

V průběhu pondělního slavnostního aktu byli oceněni Medailí Za zásluhy členové brněnského Sokola olympijská vítězka Věra Růžičková a Jiří Havel.

Zdroj: ČTK, Jihomoravský kraj

Štítky Brno, Michal Hašek, Česká obec sokolská, Michal Doležel, Česko, Ministerstvo kultury České republiky, druhá světová válka, Věra Růžičková, Jihomoravský kraj, Jiří Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští sokoli převzali zrestaurovaný historický prapor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.