Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Meteorologové vyhlásili smogovou situaci

Meteorologové v noci vyhlásili smogovou situaci v Praze, Brně, Olomouckém, Zlínském kraji a části Moravskoslezského kraje. Důvodem jsou zvýšené koncentrace polétavého prachu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Kvůli zvýšené koncentraci polétavého prachu vyhlásili meteorologové v noci na dnešek smogovou situaci i v brněnské aglomeraci. Na některých stanicích překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr čtvereční, a to ve dvou po sobě následujících dnech. Smogová situace platí do odvolání, informoval Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové zároveň vyzvali řidiče, aby pokud možno nevyjížděli. Právě emise z automobilů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachových částic a oxidu dusičitého.

U zdravých dospělých lidí nevyžadují aktuální hodnoty žádná omezení. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, onemocněním srdce, starší lidé a malé děti by se měli při pobytu pod širým nebem zdržet zvýšené fyzické zátěže.

Vysokou koncentraci polétavého prachu vykazuje například měřicí stanice Zvonařka, kde se od čtvrtka hodnoty pohybují mezi 120 a 140 mikrogramy na metr čtvereční. Kulminovaly ve čtvrtek pozdě večer.

Zdroj: ČTK

Štítky Český hydrometeorologický ústav, Praha, Brno, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové vyhlásili smogovou situaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.