Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cyklisté mohou do centra Brna, většina značek je přelepených

Zaměstnanci Brněnských komunikací včera přelepili 56 značek, které dosud omezovaly cyklistům vjezd do centra města mezi 9:00 a 17:00. Na čtyřech místech dokončí značení v úterý, protože na nich umisťují kovové brány a nechají vytvrdnout beton, řekl Jan Klištinec z Brněnských komunikací.

Současná koalice tak splnila jednu ze svých programových priorit a vyslyšela přání lidí, kteří používají kolo k cestám po městě. Jedinými zapovězenými místy pro cyklisty zůstává ulice Česká, kde je nejvíce chodců, a zatím také část ulice Rooseveltovy okolo Malinovského náměstí. To by chtěl spolek Brno na kole do budoucna ještě změnit. I tak je potřeba podle předsedy spolku Michala Šindeláře potřeba ocenit, že centrum je konečně průjezdné. "I když to politiky nestálo více úsilí než se usnést na jednání rady," poznamenal.

Řada cyklistů však přes náměstí Svobody a po Masarykově ulici stejně jezdila i v době, kdy to bylo zakázané. "Pokud nejeli rychle a nikoho neohrožovali, zpravidla strážník cyklistu požádal, aby sesedl a řešil to domluvou. K pokutě jsme sahali jen, pokud jel hodně rychle a mohl ohrožovat chodce," řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Nyní bude městská policie vyhodnocovat zkušenosti, jak se změní situace v pěší zóně, kde je nejvyšší povolená rychlost 20 kilometrů za hodinu. V Masarykově ulici bude poloviční.

V minulosti se pro změnu režimu v centru nechávala zpracovávat studie, která se nepřiklonila jednoznačně ani na jednu stranu. Proti však byli policisté a předchozí politické reprezentace se jejich stanoviskem zaštiťovaly.

Brno bylo až do včerejška výjimkou mezi českými městy. Historickým centrem lze projíždět v Praze, Ostravě, Plzni, Hradci Králové i v řadě dalších krajských i okresních měst. Standardem je vjezd na kole ve městech západní Evropy, ale také v Bratislavě, Banské Bystrici, Žilině či Košicích.

Spolek Brno na kole završení dlouholetého úsilí oslaví ve středu na náměstí Svobody v 18:00. "Přestřihneme pásku, bouchneme rychlé špunty, pokřtíme značku (a pak ji utřeme!), zvoláme hurá a vydáme se na projížďku městem!" zve spolek cyklisty na Facebooku.

Zdroj: ČTK

Štítky cyklista, Brno, Facebook, Praha, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté mohou do centra Brna, většina značek je přelepených  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.