Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Cena tepla zůstane v Brně pátý rok stejná, 668 Kč za gigajoule

Cena tepla v Brně zůstane i příští rok stejná. Lidé, kteří odebírají teplo z výměníkových stanic a plynových kotelen Tepláren Brno, budou stejně jako v předchozích čtyřech letech platit s daní 668 korun za gigajoule.

Firma, kterou vlastní město, naposledy zdražovala v roce 2012. Podle generálního ředitele společnosti Petra Fajmona se v republice pohybuje letošní cena tepla vyráběného z plynu mezi 540 a 860 korunami za gigajoule. "Mezi důvody, proč se nám daří držet cenu tepla, je optimalizovaný nákup plynu. Na burze kupujeme tehdy, když je levný. Postupně se daří vyměňovat parovody za horkovody, díky čemuž dochází při distribuci k nižším ztrátám tepla. Také se snažíme maximalizovat dodávky ze společnosti SAKO," řekl Fajmon. Jejich dodávky v objemu zhruba 950.000 gigajoulů ročně tvoří pětinu všech dodávek. "Vyrábí teplo a také elektřinu z komunálního odpadu," doplnil Fajmon.

Teplárny Brno postupně snižují také provozní náklady a zvyšují tržby, zejména z prodeje podpůrných služeb a prodeje silové elektřiny, kterou jim dodává také SAKO.

Přestavby parovodů na horkovody pokračují v Brně od roku 2010 a mají skončit v roce 2020. Letos se podařilo předělat přes pět kilometrů potrubí, celkově už jich je 25 kilometrů. Investice by měly do konce celého projektu dosáhnout ještě jedné miliardy korun. "Díky nižším ztrátám při distribuci může ušetřit zákazník až 15 procent a každý kilometr přebudovaného potrubí ušetří ročně 336 tun oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší," uvedl obchodní ředitel Vlastimil Sucháček. Příští rok se mají horkovody pokládat v Černopolní, Zemědělské, Francouzské či na Špitálce a v okolí Červeného mlýna.

Teplárny Brno mají za sebou opět jednu ze slabších topných sezon kvůli teplé zimě. Prodej tepla v sezoně 2014 až 2015 vzrostl pouze o čtyři procenta, o rok dříve byl meziroční propad 15 procent.

Firma zásobuje teplem na 95.000 brněnských domácností. Mezi její zákazníky patří vedle bytových domů například školy, úřady nebo nemocnice.

Zdroj: ČTK

Štítky teplo, Brno, Teplárny Brno, SAKO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena tepla zůstane v Brně pátý rok stejná, 668 Kč za gigajoule  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.