Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstava ukáže význam OSN. Divadlo symbolicky zmodrá

Od 21. října do 4. listopadu si Brňané mohou na prostranství před Janáčkovým divadlem prohlédnout výstavu Silná OSN, lepší svět. Připravilo ji Informační centrum OSN v Praze ve spolupráci s městem Brnem u příležitosti 70. výročí založení OSN.

Výročí vzniku OSN připadá na sobotu 24. října a toho dne se budova Janáčkova divadla „zbarví“ do modra. Brno se tak stane jediným českým městem, které vizuálně připomene tuto událost. V uplynulých letech byla k vidění např. modře zbarvená Eiffelova věž v Paříži nebo pyramidy v Gíze.

Prostřednictvím velkoformátových fotografií a informačních tabulí nabídne expozice odpovědi na otázky související s vývojem Organizace spojených národů, se změnami rozsahu její práce, s jejím zastoupením v České republice a rolí, kterou sehrává ČR v OSN a na mnohé další.

„Žijeme na společné planetě, která je mnohem menší a vyčerpatelnější, než jsme si doposud mohli myslet,“ řekl Michal Broža, ředitel kanceláře OSN v Praze, jenž se vernisáže výstavy zúčastní. „V propojeném světě s rostoucí populací se objevuje čím dál víc problémů, které působí bez ohledu na hranice států nebo kontinentů. Proto potřebujeme víc koordinace, víc spolupráce, proto potřebujeme OSN. Výstavou chceme veřejnost upozornit na její význam pro současný svět,“ vysvětlil.

Organizace spojených národů vznikla 24. října 1945 na podporu mezinárodního míru, bezpečnosti a lidských práv. Dnes je její záběr podstatně širší. Každoročně například poskytuje potravinovou pomoc 80 milionům lidí ve více než 80 zemích světa; podílí se na potírání chudoby, zlepšování zdraví a životních podmínek více než 420 miliónů lidí z venkovských oblastí; zajišťuje očkování 40 % dětí na světě.

Zdroj: Brno.cz

Štítky OSN, Brno, Janáčkovo divadlo, Praha, Česko, Paříž, Eiffelova věž, Gíza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava ukáže význam OSN. Divadlo symbolicky zmodrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.