Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Technické muzeum v Brně zrestaurovalo pro Krásnou Horku zbraně

Odborníci z Technického muzea v Brně zrestaurovali 40 kovových exponátů, především historických zbraní, ze slovenského hradu Krásná Horka, který před třemi roky vyhořel. Meče, šavle, přilby a další části zbroje dostali experti ve špatném stavu. Muzeum ode dneška vystavuje část z těchto obnovených předmětů.

Chce tak prezentovat činnost Metodického centra pro konzervaci, které působí při muzeu a jehož zaměstnanci zbraně restaurovali. Řekl to náměstek ředitele muzea Ivo Štěpánek. Výstava potrvá do března 2016.

Požár hradu Krásná Horka zřejmě způsobily dvě děti při kouření cigarety. Vznikl tak jeden z největších požárů v novodobé historii Slovenska. Oheň poškodil bezmála 350 sbírkových předmětů, nejvíc zbrojnici, v níž bylo 140 kusů zbraní a nejrůznější zbroje. Pomoc nabídlo Technické muzeum v Brně.

Od roku 2002 totiž provozuje centrum pro konzervaci, které obnovuje poškozené historické artefakty. V technickém muzeu jsou především specialisté na kov. Celkem z Krásné Horky dostali 77 předmětů, obnovena je z nich již víc než polovina. U ostatních předmětů se zvažuje, zda není vhodné je ošetřit jen základně, aby zůstaly v expozici hradu jako připomínka požáru.

"Obnova zbytku předmětů byla náročná. Byly pozohýbané, zašpiněné sazemi. Požár zničil jejich kovové či kožené části. Museli jsme nejprve kov rovnat, čistit, chemicky ošetřovat a pak vyrobit zbývající dřevěné části," doplnil Štěpánek.

Příchozí naleznou v expozici muzea, která připomíná Krásnou Horku, četné rarity, k nimž patří langobardské meče či vojenské přilbice z Orientu. Na výstavě nescházejí ani obrazovky, na nichž mohou návštěvníci v krátkých dokumentech sledovat obnovu zbraní v dílnách. Podle Štěpánka patří projekt obnovy exponátů pro Krásnou Horku k největším dosavadním pracím metodického centra.

Zdroj: ČTK

Štítky zbraň, Technické muzeum v Brně, muzeum, hrad, Slovensko, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum v Brně zrestaurovalo pro Krásnou Horku zbraně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.