Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hvězdárna a planetárium Brno se bude rozšiřovat

Hvězdárna a planetárium Brno v současné době realizuje projekt na rozšíření a doplnění projektu Přírodovědného digitária, které veřejnosti slouží od listopadu 2013. Za 15,8 milionu korun z evropských fondů se návštěvníci dočkají nových představení, speciálních projektorů, datové hyperwall a dalších unikátních zařízení.

Součástí projektu je také šest populárně-vzdělávacích pořadů ve formátu pro digitální planetária. Nové pořady bude hvězdárna uvádět průběžně od počátku roku 2016.

„Pořady brněnské hvězdárny si získávají stále větší oblibu. Rozšířit tuto nabídku bylo proto pro nás samozřejmé, zvláště, když jsme na ni mohli čerpat téměř celou investici z evropských fondů,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Jedná se o největší investici do hvězdárny v tomto roce, která jednak zvyšuje atraktivitu naší instituce, jednak technicky zabezpečuje náš provoz v dalších letech. Hlavní ale je, že projekt obohatí především naše návštěvníky,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Díky projektu si brněnská hvězdárna zároveň doplní nové projektory, software digitálního planetária a také obří telestěnu, na které budou promítány např. pořady z projektu NASA Hyperwall.

Připravované pořady
Život stromů je zaměřený na dětského diváka, kterého seznámí s fotosyntézou – cyklem koloběhu uhlíku a kyslíku – a jejím významem pro život na Zemi.

Sen o létání se věnuje stručné historií letectví, počínaje bájnými příběhy (např. let Ikara, horkovzdušné balonky z rýžového papíru, pokusy se střelným prachem) přes teoretické studie Leonarda da Vinciho až po praktické pokusy bratří Montgolfierů nebo bratří Wrightů.

Do vesmíru a zase zpátky diskutuje klady i zápory pilotovaných letů do vesmíru, přenos teorie do praxe, resp. vysoce specializovaných technologií, původně vyvinutých pro výpravy člověka do vesmíru, do našich každodenních životů.

Sluneční superbouře diskutuje způsoby interakce mezi dvěma kosmickými tělesy – Zemí a Sluncem.

Země v pohybu je založený na vizualizacích vědeckých dat pořízených nejrůznějšími umělými družicemi, které názorně demonstrují toky energie v přírodě.

Tajemství neviditelného světa sestává z ukázek jevů, které nemůžeme zahlédnout vlastním zrakem, tj. procesů velmi pomalých, velmi rychlých, velmi malých nebo velkých, v různých oborech elektromagnetického spektra.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu  Výzkum a vývoj pro inovace. Ukončení tohoto atraktivního projektu je naplánováno na 31. prosince 2015, přičemž dle právě vyhotoveného Rozhodnutí o poskytnutí dotace, přiznalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, které program administruje, statutárnímu městu Brnu dotaci ve výši 17 254 600 Kč.

Další informace: www.hvezdarna.cz, www.brno.cz

Tisková zpráva

Štítky projekt, Hvězdárna a planetárium Brno, hvězdárna, Země, vesmír, Brno, Petr Vokřál, Leonardo da Vinci, Evropská unie, NASA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna a planetárium Brno se bude rozšiřovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.