Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci posilují přítomnost na hřbitovech, letošní Dušičky budou pro motoristy kritické

Celoroční intenzivní dohled městské policie na hřbitovech vyvrcholí tradičně rozsáhlým dopravně-bezpečnostním opatřením v době Dušiček a svátku Všech svatých.

Strážníci letos očekávají mimořádně složitou dopravní situaci v okolí Ústředního hřbitova a kvůli hrozícím problémům doporučují, aby návštěvníci ve vlastním zájmu rozhodně upřednostnili hromadnou dopravu.

Zmíněná rada neplatí jen pro hlavní dušičkový víkend, ale minimálně po celý týden před svátky a po nich. Dosud bezplatné velkokapacitní parkoviště mezi Vídeňskou a Heršpickou ulicí prochází opravami a práce mají skončit na přelomu října a listopadu.

Hlídky městské policie mají na Ústředním hřbitově naplánovanou prakticky nepřetržitou přítomnost včetně důkladných nočních kontrol. V častých intervalech se budou pohybovat i na dalších pietních místech v Králově Poli, Řečkovicích, Jehnicích, Vranově, Žebětíně, Slatině, Tuřanech, Židenicích, Komíně, Líšni, Soběšicích a Lelekovicích.

Řidiči možná přesednou na tramvaj

Především preventivní působení hlídek podpoří i členové specializovaných jednotek. Do kontrol se zapojí mimo jiné i jednotka psovodů a pořádková jednotka. Ve tmě hlídky uplatní také své dalekohledy s nočním viděním, takzvané noktovizory.

Častou přítomností strážníků na hřbitovech chce městská policie předejít okrádání návštěvníků o osobní věci a odcizování vzpomínkových předmětů, jako jsou věnce či  kytice. Pozornosti hlídek neujdou ani prodejci smutečního zboží. Strážníci neopomenou ani kontroly míst, kde motoristé zanechají svá auta.

Hlídky budou navádět i přijíždějící vozidla. Vzhledem k očekávané vytíženosti silnic a opravám stěžejního parkoviště je pravděpodobné, že významnou část řidičů hledajících místa nasměrují do vzdálenějších částí města a doporučí jim návrat městskou hromadnou dopravou.

Zloději zkoušejí triky

Při pohybu na hřbitovech mohou přijít vhod i určité bezpečnostní zásady. Kabelky a další osobní věci by lidé neměli pouštět z dohledu ani při zvelebování hrobů. Stejně tak mohou nenechavci využít okamžiku, kdy odložené předměty návštěvník hřbitova zanechá bez dozoru a odejde například napustit vodu do vázy.

V minulých letech strážníci zaznamenali několik oznámení, kdy pozornost návštěvníků hřbitova odpoutali zloději zapálením věnce na některém z hrobů opodál. Když lidé věnce ve spěchu běželi uhasit, někdo jim mezitím odcizil odložené cennosti.

Loňské opatření "Dušičky" se patrně i díky rozsáhlému nasazení hlídek obešlo bez větších komplikací. Strážníci kontrolují hřbitovy během celého roku a větší pokus o krádež zaznamenali naposledy loni o Velikonocích, kdy hlídka dopadla muže, jenž si z královopolského hřbitova odnášel tři smuteční lampy, několik svíček a dokonce číselné označení hrobu. Hlídka po pátrací akci našla podezřelého skrčeného ve křoví a  předala ho státním policistům. 

Zdroj: MPB

Štítky hřbitov, Dušičky, obecní policie, svátek Všech svatých, věnec, Velikonoce, Ústřední hřbitov, Královo Pole, Řečkovice, Jehnice, Žebětín, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci posilují přítomnost na hřbitovech, letošní Dušičky budou pro motoristy kritické  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.