Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Škola připravila projekt Jeden den hejtmanem. Vítězové stráví den s hejtmanem kraje

Vtáhnout mladou generaci více do veřejného dění, diskutovat o problémech kraje, přijít s novými nápady. To je cílem projektu Jeden den hejtmanem, kterou pro studenty jihomoravských gymnázií pořádá Gymnázium Brno, Vídeňská pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška.

Soutěžící, kandidáti na hejtmana, mají za úkol se svým týmem dvou až tří poradců připravit jedno nebo několik témat, která jsou podle jejich názoru vhodná pro oslovení občanů v oblasti krajské politiky a současně je podle nich nutné je v horizontu několika let řešit. Pro tato témata si mohou připravit nejrůznější výstupy – plakáty, prezentace, video kampaň ve formě klipů, vlastní oslovení občanů apod.

Smyslem tohoto projektu je seznámit se s kompetencemi krajské samosprávy a přijít s vlastními nápady na to, jak řešit některé věci. Vysoce si vážím této participace mladé generace. Je to také způsob, jak ozřejmit, co jsou to kraje - mimochodem které zde fungují již 15 let -, jaké mají kompetence, co se z pohledu krajské samosprávy, tedy hejtmana, rady, zastupitelstva, dá v nejrůznějších oblastech řešit," uvedl při zahájení projektu hejtman Michal Hašek, který nad projektem převzal záštitu.

První tři týmy, které vzejdou z únorového krajského kola, stráví vždy jeden den s hejtmanem Jihomoravského kraje.

"Těším se na projekty, které jednotliví soutěžící přednesou. Organizátorem této soutěže je škola, ne kraj. A já jsem rád, že z iniciativy zdejších studentů, profesorů a vedení školy vznikl tento nápad. Není úplně ojedinělý v podmínkách České republiky.  Připomenu například, že po řadu let existuje projekt Volby nanečisto, který pořádá agentura Člověk v tísni - tento projekt zjišťuje potenciální náladu mezi studenty středních škol a dává jim šanci, byť podle platného zákona ještě nemají do 18 let volební právo, aby sdělili svůj názor na to, jak by oni viděli otázku politického složení zastupitelských sborů," řekl hejtman Hašek s tím, že si velmi váží aktivity studentů diskutovat o problémech jižní Moravy a hledat nápady a možná řešení pro budoucnost našeho kraje.

Ten se následně zúčastnil debaty se studenty třetích a čtvrtých ročníků gymnázia. Mluvil nejen o krajské samosprávě a kompetencích kraje, ale například i o migraci či dopravě.

Tisková zpráva

Štítky projekt, Michal Hašek, Jihomoravský kraj, Brno, Člověk v tísni, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola připravila projekt Jeden den hejtmanem. Vítězové stráví den s hejtmanem kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.