Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně bude největší světový festival pořadů pro digitální planetária

Hvězdárna a planetárium Brno bude od 15. do 17. června 2016 hostit největší festival pořadů pro digitální planetária na světě. IPS Fulldome Festival Brno 2016 do střední Evropy přivede ty nejlepší světové producenty, kteří s sebou přivezou ta nejlepší představení.

Brněnská hvězdárna patří svým technickým vybavením k těm hvězdárnám, které veřejnosti umožňují seznámit se s přírodními obory včetně astronomie. Vysokou úroveň brněnské hvězdárny potvrzuje také to, že jsme byli osloveni International Planetarium Society, abychom v roce 2016 uspořádali IPS Fulldome Festival Brno 2016, největší a bezesporu nejprestižnější akci tohoto druhu na světě,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál.

International Planetarium Society (tj. Mezinárodní společnost planetárií) je přední světovou organizací, která sdružuje planetária z celého světa. Založena byla v roce 1970 a dnes je v ní téměř sedm set členů z 35 zemí světa. Jedná se o školy, univerzity, muzea, science centra a další instituce, které mají jak přenosná, tak pevná planetária. Jednou za dva roky International Planetarium Society organizuje konferenci, které se účastní až tisíc odborných pracovníků, stejně jako desítky společností, které se zabývají atypickou audiovizuální technikou. Výjimečnému setkání navíc předchází filmový festival, jehož součástí bývají premiéry všech významných představení pro digitální planetária.

Příští rok se konference International Planetarium Society uskuteční ve varšavském Copernicus Science Center. A jelikož ve střední Evropě není jiné planetárium schopné uspořádat tak prestižní festival, byla oslovena právě Hvězdárna a planetárium Brno.

Naše odpověď na žádost International Planetarium Society byla samozřejmě kladná. I když se jedná o velmi komplikovaný a finančně náročný projekt, je to také velká pocta a otázka prestiže. Konference International Planetarium Society „putují“ po jednotlivých kontinentech a do střední Evropy se tudíž vrátí nejdříve deset roků. Takže nabídka na filmový festival světových parametrů se jen stěží zopakuje,“ říká Jiří Dušek ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Program IPS Fulldome Festival Brno 2016 se v těchto dnech teprve sestavuje. Jisté ale je, že se v polovině příštího roku do Brna dostanou ta nejlepší představení. Nebude se přitom jednat pouze o odbornou akci, ale na ty nejúžasnější pořady se podívají i běžní diváci. Některá z nich se pak zařadí do repertoáru Hvězdárny a planetária Brno.

Teď už stačí jen sledovat stránky www.fulldomefestivalbrno.com

Tisková zpráva

Štítky Brno, festival, digitální planetárium, představení, Hvězdárna a planetárium Brno, planetárium, IPS panel, střední Evropa, Petr Vokřál, hvězdárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně bude největší světový festival pořadů pro digitální planetária  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.