Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno završilo rozsáhlou rekonstrukci parku pod Špilberkem

Na hrad Špilberk a do zahrad i parku na jeho svazích vede nová přístupová cesta z ulice Údolní. Společně se završením rekonstrukce tzv. kočárkové cesty nad ulicí Pellicovou se tak uzavírá rozsáhlá rekonstrukce parku pod Špilberkem. Rekonstrukce měla čtyři etapy a trvala 15 let.

Veřejnost, ale zejména obyvatelé z okolí Obilního trhu, mají nyní jedinečnou příležitost se do parku a za odpočinkem či zážitky dostat během několika minut.

Severní svah Špilberku neměl dosud odpovídající pěší spojení s oblastí bydlení v okolí Obilního trhu. Pokud chtěli lidé na Špilberk, museli buď obcházet půl kopce, nebo se pouštěli do divokých výstupů zpustlými zahradami. Nová cesta pro pěší tento problém elegantně řeší, navíc nabízí atraktivní odpočinková místa s lavičkami a výhledy na Brno. Nově bude zprovozněn také přístup do revitalizovaných Boromejských zahrad. Dokončením projektu tak město uzavírá rozsáhlou rekonstrukci parku, která trvala 15 let,“ řekl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Přístupová cesta z ulice Údolní je nově zpevněná a doplněná sadovými úpravami, které připomínají charakter historických zahrad a teras. Nejhodnotnější stromy zde Veřejná zeleň zachovala, původní pískovcová kašna byla využita jako velká nádoba osázená modře kvetoucími barvínky. Součástí parkových úprav byla také výsadba aleje jerlínů na ulici Gorazdově, celý prostor je nově vybaven městským mobiliářem - odpadkovými koši, lavičkami aj.

V současné době jsou rovněž dokončeny také práce na III. etapě revitalizace parku, tzv. Kočárkové cestě nad ulicí Pellicovou, kde stavebníci opravili a nově vydláždili cesty a realizovali nezbytné sadové úpravy v okolí.

Práce na přístupové cestě z ul. Údolní začaly v březnu tohoto roku a celková hodnota této investice dosáhla 29,7 mil. korun (85 procent částky pokryly dotace z fondů EU). Projektantem byla zahradní a krajinářská architektka Eva Damcová.

Rozsáhlý a komplexní projekt obnovy parku zahájilo město Brno v roce 2000. Jednotlivé investiční akce v rámci čtyř etap připravovala a realizovala správcovská městská příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna. Celková investice do všech čtyř etap byla za posledních deset let ve výši 212 mil. Kč s tím, že fondy Evropské unie tuto částku podpořily ve výši 85 procent.

tisková zpráva

Štítky Špilberk, Brno, rekonstrukce, zahrada, Evropská unie, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno završilo rozsáhlou rekonstrukci parku pod Špilberkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.