Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtman se potřetí sešel s odboráři. Zástupci vedení IGW schůzku odmítli

Jihomoravský hejtman a šéf krajské tripartity Michal Hašek se v úterý 13. října 2015 sešel na již třetí schůzce s odboráři firmy IG Watteeuw. Zástupci vedení firmy nedorazili.

Chtějí věci řešit interně. Škoda, že se jim to nepovedlo při 11 neúspěšných kolech jednání o kolektivní smlouvě, věc vygradovala až k nejdelší novodobé stávce v moderní české historii, které se účastnilo přes 200 zaměstnanců brněnské firmy. Ti byli v posledním roce nuceni pracovat i o víkendech - běžně 3 víkendy z měsíce - s tím, že dostali zaplaceno jen 10 % odměny za víkendovou práci a zbytek jim byl vyplácen zpětně jednou ročně, fakticky tak vlastně financovali chod firmy,“ uvedl po jednání hejtman Hašek.

Odborářům bylo vyhrožováno přesunutím firmy do zahraničí, propouštěním zaměstnanců, pokud nepřistoupí okamžitě na ultimativní návrhy  managementu, i jejich propuštěním za organizaci stávky. Belgický vlastník firmy si zjevně Českou republiku plete s banánovou republikou, kde neplatí pracovní právo. Pikantní je, že sama firma IGW vydala etický kodex pro své dodavatele, který ve světle vlastních praktik vyznívá jako výsměch,“ doplnil hejtman s tím, že se dnes obrátí v této věci znovu na vlastníky a management firmy, požádá rovněž předsedu vlády a ministra průmyslu a obchodu o podrobné informace o čerpání investičních pobídek a úlev od České republiky firmou IGW v uplynulých 20 letech.

Prověřím také možnost podat z pozice krajské tripartity podnět na šetření Inspekce práce ve firmě na dodržování pracovněprávních předpisů. Investoři jsou v našem kraji vítáni, ale nesmí si myslet, že jsou zde na dobytém území a s našimi lidmi mohou zacházet jako s kusem hadru,“ sdělil Michal Hašek.

Tisková zpráva

Štítky Michal Hašek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman se potřetí sešel s odboráři. Zástupci vedení IGW schůzku odmítli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.