Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zvídavé děti vyrážejí o sobotách na univerzitu, začnou dnes

Zvídavým dětem, které neváhají vyrážet do školy také o sobotách, je určena takzvaná Masarykova jUniverzita. Její druhý ročník dnes začne v brněnském kině Scala. Zúčastní se 170 dětí od devíti do 14 let, přičemž zájem převyšoval možnosti organizátorů. Děti jednou měsíčně v sobotu čekají přednášky, tvůrčí dílny a exkurze na různých fakultách Masarykovy univerzity.

"I letos byl zájem o dětskou univerzitu enormní, kapacitu 170 dětí jsme naplnili za necelých 12 minut od začátku registrace, a to i přestože jsme od letošního ročníku zavedli zápisné 1500 korun," uvedla hlavní organizátorka Jana Posltová.

Skutečné náklady na jednoho účastníka jsou mnohem vyšší. Pořádající Masarykova univerzita je hradí částečně z vlastních zdrojů, z příspěvků partnerů a nově i z příspěvků veřejnosti prostřednictvím portálu darujmuni.cz. Dary poslouží například na nákup učebních pomůcek a sociální stipendium pro dvě desítky znevýhodněných dětí.

Cílem Masarykovy jUniverzity je především podnítit zájem o studium na vysoké škole. První ročník úspěšně absolvovalo 161 ze 170 dětí, které přišly během podzimního a jarního semestru minimálně na čtyři přednášky.

Děti si v uplynulém ročníku vyzkoušely například na lékařské fakultě možnosti ochrany proti ebole a při seznamování s forenzní antropologií na přírodovědecké fakultě zase mohly vypátrat pachatele trestného činu. Letos se na programu podílí osm fakult univerzity, nově také právnická.

Zdroj: ČTK

Štítky univerzita, Masarykova univerzita, Scala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvídavé děti vyrážejí o sobotách na univerzitu, začnou dnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.