Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Muzeum v Brně vystavilo slavné Burianovy trilobity a dinosaury

Slavné obrazy pravěké přírody malíře Zdeňka Buriana vystavilo Moravské zemské muzeum v pavilonu Anthropos. Na plátnech ožívají trilobiti a hlavonožci z prvohorních moří, dinosauři, mamuti a další obří chobotnatci z třetihor. V doprovodných textech se odrážejí moderní vědecké názory na podobu vyhynulých živočichů, které se od Burianových dob poněkud pousnuly.

I přes nové objevy patří Burianovy práce v oblasti paleontologické rekonstrukce ke světovému dědictví, uvedla autorka výstavy Růžena Gregorová. Jsou totiž autentickým záznamem nazírání vědecké komunity 40. až 70. let minulého století na vyhynulé druhy. "Jméno Zdeněk Burian zní v paleontologickém mezinárodním světě stejně výrazně jako Miloš Forman ve světě filmu či Antonín Dvořák ve světě hudby," uvedla Gregorová, která vede geologicko-paleontologické oddělení muzea.

Výstava nazvaná Zápas ichtyosaurů aneb Pravěk štětcem Zdeňka Buriana navazuje na předcházející expozici Viděl světy dávno minulé, pro kterou muzeum vybralo obrazy života pravěkých lidí. "Tentokrát je představena kolekce originálů, které jsou z velké části reprodukovány ve slavném díle Velká kniha o pravěku. Obrazy doprovázejí vzácné ukázky originálů zkamenělin, jež sloužily umělci jako předloha," uvedla náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková.

Nejvíce jsou zastoupena díla z počátku 60. let minulého století. Nejstarší jsou kvaše z roku 1941, které zobrazují ptakoještěra a dinosaura rodu Diplodocus.

Moravské zemské muzeum pečuje ve svých depozitářích o největší existující sbírku Burianových děl. Čítá přes 200 olejů a kvašů s velkým množstvím kreseb a studií. Muzeum kolekci koupilo po velké výstavě v roce 1973. Dlouho se nedařilo získat pro ni reprezentativní a stabilní výstavní prostor. Galerie Zdeňka Buriana v nových prostorách Anthroposu tento dluh podle muzejníků splácí. Nová expozice tam zůstane do srpna 2017.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdeněk Burian, muzeum, dinosauři, Brno, Moravské zemské muzeum, Světové dědictví UNESCO, Antonín Dvořák, Miloš Forman, malíř, výstava, Anthropos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Brně vystavilo slavné Burianovy trilobity a dinosaury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.