Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lékaři FNUSA zavedou aktivní středoušní implantát. Jako první v ČR

První operační zákrok nového typu v rámci České republiky, takzvané zavedení aktivního středoušního implantátu, se uskuteční v úterý 6. října lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Oproti běžnému sluchadlu, které umí pouze zesílit zvuky, vstupující do zvukovodu, aktivní středoušní implantát převádí okolní zvukové signály na mechanické vibrace. Touto mechanickou energií jsou stimulovány přímo struktury středního ucha, což výrazně zlepšuje vnímání pacienta. Zvuky jsou (jak je názorně vidět i na přiložených obrázcích) zachytávány mikrofonem takzvaného zevního audio-procesoru, který pacient nosí za uchem, kde je držen magnetickou silou.

Zevní audio-procesor převádí zvuky na elektrické signály, které vysílá do vnitřní implantované části. Z ní jsou vedeny do středního ucha, kde signály drobný měnič převede na mechanické vibrace struktur středního ucha. Slyšení ve vnitřním uchu a sluchovém nervu se pak již odehrává přirozeným způsobem.

Při plánované operaci bude konzultantem profesor Wolf-Dieter Baumgartner z vídeňské univerzitní nemocnice AKH. Profesor Baumgartner je vynikajícím a předním světovým odborníkem v sluchových implantovaných pomůckách, který působí ve Vídni a ve Stockholmu. Chirurg Baumgartner již provedl přes 1500 kochleárních implantací a je jeden z nejzkušenějších na světě.
Je naplánováno provedení připojení aktivního středoušního implantátu na středoušní kůstky speciálním způsobem, který bude použit pravděpodobně poprvé na světě.

Pacientka je zdravotní sestra, paní Milada R., která souhlasila s poskytnutím rozhovoru. Operační výkon je plánován na úterý, 6. října okolo 9 hodiny ranní. Pacientka bude k dispozici pro případné dotazy a rozhovory v pondělí 5. října odpoledne a 6. října ráno. K dalším dotazům je kdykoliv k dispozici koordinátor Komplexního centra kochleárních implantací Brno, vedoucí audiologického a foniatrického oddělení kliniky MUDr. Tomáš Talach. Profesor Baumgartner bude k dispozici pro poskytnutí rozhovoru před operačním výkonem a po něm.

Na odkazu http://youtu.be/khvrHgSFl_8 naleznete video o středoušním implantátu.

V případě zájmu o rozhovor s kýmkoliv či informace mě neváhejte kontaktovat. O výsledku operace budeme informovat tiskovou zprávou po zhojení pacientky.

Tisková zpráva

Štítky implantát, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko, střední ucho, rozhovor, Vídeň, Stockholm, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři FNUSA zavedou aktivní středoušní implantát. Jako první v ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.