Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem lidí o historii Moravy vzrůstá, v Brně si připomněli Jošta

Zájem veřejnosti o historii Moravy a její tradice vzrůstá. Včerejšího Dne za Moravu, kterým si v Brně její příznivci připomněli její důležitá historická výročí, se zúčastnilo bezmála 400 lidí, což je o třetinu více účastníků než loni. Součástí akce bylo shromáždění u hrobu markraběte Jošta a průvod městem.

"Zájem je plošný. Obdobný Den za Moravu budeme na přání příznivců pořádat v Olomouci. Přibývá lidí, kteří se účastní našich výšlapů do přírody na zajímavá místa Moravy," uvedl předseda sdružení Moravská národní obec Jaroslav Krábek.

V říjnu pořádá obec tři turistické akce. Budou se konat na střední Moravě. Jde o výstup na vrch Velký Kosíř, putování mikroregionem Hřebečsko a také výstup na vrch Brdo.

Krábek zdůraznil, že přibývá především mladých lidí, kteří chtějí poznávat tradice a historii Moravy. Pomáhají v tom podle něj také starostové. Například letos v červenci při oslavách věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje, kteří jsou duchovní patroni Moravy, vyvěsilo 1100 radnic moravskou vlajku.

Dnešní brněnská akce připomněla 605. výročí od zvolení moravského markraběte Jošta Lucemburského (1351 až 1411) římským králem. U jeho hrobu v kostele svatého Tomáše se scházejí při této příležitosti zástupci někdejší šlechty z Moravy - například členové rodin Podstatských, Belcredi nebo Mensdorf-Pouilly. K těm letos přibyli také zástupci německy mluvících obyvatel Moravy, kteří po válce nebyli z Československa odsunuti.

Den za Moravu dnes připomněl také 1193 let od první písemné zmínky o Moravanech, která byla ve Fuldských letopisech. Zároveň byl oslavou 30. výročí vzniku Moravské národní obce, jejímž cílem je propagace moravské historie a kultury.

Zdroj: ČTK

Štítky Morava, historie, Jošt Moravský, Brno, Moravská národní obec, Olomouc, Cyril a Metoděj, Střední Morava, Velký Kosíř, Hřebečsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem lidí o historii Moravy vzrůstá, v Brně si připomněli Jošta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.