Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obyvatelé jižní Moravy se mohou ode dneška zapojit do přípravy krajského rozpočtu v rámci projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“

Až do konce měsíce října mohou na webových stránkách kraje http://www.kr-jihomoravsky.cz/ v internetovém dotazníku vyjádřit své priority, které by měl kraj v roce 2016 realizovat.


Jde o konkrétní možnost pro občany Jihomoravského kraje, aby se zapojili nad rámec zákona už v době přípravy krajského rozpočtu do vytipování priorit, které by měly být financovány z veřejných peněz. Dotazník obsahuje deset oblastí, v každé z těchto oblastí je uvedeno pět aktivit, ze kterých bude možné vybírat. Lidé si mohou zvolit maximálně deset aktivit a kromě toho je možné vznést i konkrétní podnět k návrhu rozpočtu. Vyplnění dotazníku je možné nejen prostřednictvím počítače, ale i mobilní techniky. Do konce listopadu zohledníme podněty občanů, vyhodnocení preferencí všech občanů, kteří se zúčastní dotazníkového šetření samozřejmě zveřejníme na webových stránkách kraje. Nově oslovujeme majitele seniorpasů a širokou veřejnost prostřednictvím Facebooku. Je to pro nás zpětná vazba, budeme vděční za každý podnět,“ řekl hejtman Michal Hašek.

V loňském roce bylo při přípravě rozpočtu  nejvíce připomínkovaným problémem dobudování a oprava přírodovědné stanice Kamenáčky v Brně. Jsem rád, že to mělo dobrý dopad, teď 15. října se už budou otevírat obálky, ze kterých vzejde firma, která novostavbu stanice postaví. To znamená, že v průběhu příštího roku bychom tuto akci mohli dokončit,“ dodal náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

V rámci vyplnění dotazníku mohou občané vyplnit identifikační údaje, kterými jsou název obce, kde má občan trvalé bydliště, případně vlastní nemovitost, poštovní směrovací číslo obce,  e-mailová adresa, věková kategorie, pohlaví a vzdělání. Tyto identifikační údaje umožní provést podrobnější vyhodnocení dotazníků. Po odeslání dotazníku obdrží lidé, kteří uvedou svoji e-mailovou adresu, zpětnou informaci o způsobu zpracování, vyhodnocení dotazníku a také sdělení, kdy a kde budou zveřejněny výsledky hlasování  o prioritách rozpočtu a preference zúčastněných občanů.

Poprvé měli občané příležitost zapojit se do přípravy rozpočtu na rok 2013, kdy se hlasování zúčastnilo 59 osob.  Do přípravy rozpočtu na rok 2014 se již zapojilo 451 občanů Jihomoravského kraje, pro rozpočet na rok 2015 se jednalo o  zapojení 405 obyvatel jižní Moravy.

V běžné praxi mají občané možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je v souladu se zákonem zveřejněn 15 dní před projednáváním v zastupitelstvu kraje. Návrh rozpočtu na rok 2016 by měl být uveřejněn na úřední desce a na webových stránkách kraje od 2. prosince 2015.

Tisková zpráva

Štítky rozpočet, Jihomoravský kraj, webová stránka, Michal Hašek, Stanislav Juránek, Facebook, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé jižní Moravy se mohou ode dneška zapojit do přípravy krajského rozpočtu v rámci projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.