Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Piraně a kajmánci mají novou expozici

Piraně, kajmánci a karetky v brněnské zoologické zahradě obývají společně nově upravenou expozici v Tropickém království. Rekonstrukce, která začala v první polovině letošního roku, byla definitivně ukončena umístěním pěti piraní rostlinožravých ze Zoo Olomouc.

V první fázi modernizace byla původní zvířata přemístěna do zázemí a proběhla výměna skel, instalace nového dna imitujícího přírodní povrch a oprava umělých skal. Následně byl prostor doplněn novou dekorací pařezů a větví a nově osázen rostlinami. Část jich tvoří tzv. epifyty, které rostou na jiných rostlinách, ale vyživují se samostatně. 

V expozici je nově systém automatického rosení rostlin, moderní a ekonomicky úsporné LED osvětlení a rekonstrukcí prošla také filtrace. Voda je čištěna mechanicky i chemicky a je k dispozici také sterilizační zařízení pro případ infekce. „Do expozice byli umístěni tři původní kajmánci trpasličí a na začátku září pět piraní rostlinožravých ze Zoo Olomouc.

Jedinci tohoto druhu dorůstají velikosti až 50 cm, ale na rozdíl od piraní obecných nejsou nebezpeční a živí se převážně rostlinnou potravou. V přírodě je to hejnová ryba obývající řeky Jižní Ameriky a v naší expozici se piraně zdržují převážně v místech, kde je největší proudění vody,“ říká Petr Šrámek kurátor chovu ryb Zoo Brno. Společnost jim dočasně dělají i tři karetky novoguinejské, kterým se v současnosti opravuje jejich expozice.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Olomouc, rostliny, zoologická zahrada, Petr Šrámek, Zoologická zahrada Brno, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piraně a kajmánci mají novou expozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.