Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zaměstnanci IG Watteeuw ČR stávkují, podnik nepracuje

V Brně dnes začala stávka zaměstnanců výrobce převodovek IG Watteeuw ČR. Dělníkům vadí zejména nařizovaná práce o víkendech, řekl odborový předák Zlatomír Vyhňák. Podnik je dnes uzavřený. Zhruba 150 pracovníků se sešlo na parkovišti před továrnou, kde proti poměrům v podniku protestovali.

Mluvčí koncernu IG Watteeuw International Laurens Sanders potvrdil, že brněnský podnik je dnes zavřený. Podle něj není možné zatím říci, jak dlouho bude stávka trvat. "Naše společnost udělá vše co bude v její moci, aby důsledky stávky redukovala na minimum," uvedl Sanders.

Pracovníci firmy odmítají mimořádné směny o víkendu a chtějí zvýšit platy o 2,5 procenta. Podle Vyhňáka firma víkendovými směnami vykrývá rostoucí počet zakázek.

Společnost zaměstnává kolem 300 lidí. Z 236 hlasujících zaměstnanců se stávkou souhlasilo 210. "Firma nařizovala lidem práci v sobotu a v neděli. Z pětidenního pracovního týdne udělali šestidenní, ale mzdu dostali (za přesčasy) lidé až za rok," uvedl Vyhňák.

Podle něj firma nestíhá plnit zakázky a dnešní výpadek ji bude stát více než dva miliony korun. Podle Vyhňáka, který ve společnosti pracuje 18 let, se poměry ve společnosti vyostřily po příchodu nového krizového manažera. Zaměstnanci chtějí obnovení podmínek kolektivní smlouvy, jejíž platnost vypršela letos v březnu.

Loni zástupci zaměstnanců odmítli podepsat novou, protože vedení firmy do ní chtělo zanést klauzuli, že může zaměstnancům nařídit víkendovou práci třikrát za měsíc. "Chtěli jsme jeden víkend a nejvýše 90 hodin za rok. Na to však vedení firmy nekývlo," uvedl Vyhňák. Stávka je časově neomezená. "My máme peníze na týdny," uvedl Vyhňák.

Podle předsedy odborového svazu KOVO Jaroslava Součka není stávka ve strojírenském oboru na jihu Moravy běžnou záležitostí. "Většina zaměstnavatelů má snahu se dopředu domluvit a nenechá to dojít ke stávce. Jsem překvapen, že management, který je většinou ze zahraničí, si toto neuvědomuje," uvedl Souček.

Společnost loni mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb, podle výroční zprávy na více než jednu miliardu korun, zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady a firma neplatila žádnou smluvní pokutu.

Zdroj: ČTK

Štítky IG Watteeuw ČR, stávka, Brno, Jaroslav Souček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci IG Watteeuw ČR stávkují, podnik nepracuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.