Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hrob Václava Kaprála bude čestný

Za čestný prohlásila hrob Václava Kaprála (č. 77) Rada města Brna na své schůzi. Žádost o to, aby se tak stalo, obdržel Magistrát města Brna od jeho synovce Josefa Kaprála. K návrhu se připojila rovněž Konzervatoř Brno a Filharmonie Brno.

Kdo byl Václav Kaprál?

Václav Kaprál (*26. 3. 1889, †6. 4. 1947) se narodil v Určicích u Prostějova. Hru na klavír studoval u brněnských pianistek M. Kuhlové a Kl. Schäferové. V letech 1908–1910 studoval na brněnské varhanické škole pod vedením Leoše Janáčka, poté se zcela věnoval komponování a pedagogické činnosti. V roce 1911 založil renomovanou Hudební školu v Králově Poli, v jejímž čele figuroval jako ředitel do roku 1934. Řídil sbor Lumír a Dělnický pěvecký sbor.

Na Masarykově univerzitě přednášel jako lektor hudební vědu. Od roku 1936 působil jako profesor skladby na brněnské konzervatoři, kde působil až do své smrti. Účastnil se příprav založení JAMU v Brně a byl činný v hudebních organizacích (člen ČAVU, inspektor hudebního školství). V období okupace byl internován do tábora ve Svatobořicích, což mu podlomilo zdraví a zapříčinilo jeho předčasné úmrtí.

Během svého života složil na 60 skladeb, za uvedení skladby Uspávanky na Mezinárodním festivalu soudobé hudby roku 1936 v Barceloně se mu dostalo mezinárodního uznání. Ve svých skladbách prohluboval Janáčkův lyrismus. Mezi další díla Václava Kaprála patří např. Sonatina, Romantická suita, Fantazie v Es, Balada pro violoncello, Píseň podzimu, Pro ni, Česká mše. Po celou dobu svého života byl Václav Kaprál věrný městu Brnu.

Tisková zpráva

Štítky Václav Kaprál, Brno, Konzervatoř Brno, Leoš Janáček, Masarykova univerzita, Prostějov, Určice, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Královo Pole, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrob Václava Kaprála bude čestný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.