Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Během za pomoc válečným běžencům, Radio R pořádá závod pod záštitou rektora MU

Největší nezisková mediální organizace v Čechách a na Slovensku, Radio R, pořádá běžecký závod Radio R Run (RRRUN), který se uskuteční v sobotu 3. října v brněnském parku Lužánky. Výtěžek z této akce je určen na pomoc obětem současné uprchlické krize. Záštitu nad celou událostí převzal rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

V nynější situaci značné informační hysterie, která se strhla kolem probíhající uprchlické krize, jsme jako největší nezisková mediální organizace svého druhu cítili jistou zodpovědnost za to, co se kolem nás děje. Nechtěli jsme dále jen nečinně přihlížet a začali jsme hledat způsob, jak vyjádřit a připomenout určité základní humánní postoje, na které se, díky sílícímu názorovému extremismu, často zapomíná,“ popsal ředitel Radia R Jakub Pavlík poměry, za kterých vznikala myšlenka celé akce.

Samotný běžecký závod jsme chtěli uspořádat již dříve. Nastalá společenská atmosféra nás však přiměla uspořádat akci takovéhoto charakteru, a pomoci tak svým dílem k řešení výzvy, která nevyhnutelně stojí před naší společností,“ dodal Pavlík.

Důležitým podnětem pro vznik současné podoby akce bylo podle Pavlíka i nedávné prohlášení rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, ve kterém vyzval všechny členy školy k nastartování společného postupu a vnitřní diskuze o tom, jak je možné opravdu pomoct uprchlíkům. Sám Bek v návaznosti na svá slova převzal záštitu nad závodem RRRUN.

Účastníci běhu, který 3. října v prostorech Lužáneckého parku začíná registrací už v půl desáté ráno, si mají možnost vybrat ze dvou různě dlouhých tratí. Kratší varianta měří čtyři a půl kilometru, zatímco ta delší deset a půl. Startovné v předregistraci vyjde na symbolických sto korun a na místě pak o padesát korun více. RRRUN má díky pořádání Radiem R také další, konkrétně hudební rozměr. Jeho členové totiž průběžně vytvářejí originální hudební playlisty, které si běžci mají možnost stáhnout na oficiálních stránkách události.

Partnerem RRRUNu je i brněnská kavárna Tři ocásci, která se po zveřejnění svého solidárního postoje vůči uprchlíkům stala terčem nebývalého tlaku a zastrašování ze strany výtržníků. „Někdo běhá proto, že ho to baví, jiní však proto, že musejí. Když se ti první rozhodnou pomoct těm druhým, je to podle nás super. Proto podporujeme RRRUN,“ vysvětlil provozní kavárny Tři ocásci Džestr.

Radio R funguje od roku 2008 na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V době jeho vzniku šlo pouze o malou skupinu nadšenců, kteří chtěli zaplnit hluchá místa českého éteru. Původní Radio R chtělo dát prostor vyhraněným hudebním žánrům, věnovat se menšinovým tématům, a zapojovat se tak i do brněnského kulturního prostoru. Dnes tvoří Radio R více než 150 dobrovolníků, kteří se dále pokouší naplnit původní cíl toho, proč jejich médium před takřka sedmi lety vzniklo.

Oficiální web akce: www.rrrun.cz
Fb událost: https://www.facebook.com/events/109899949355725/

Tisková zpráva

Štítky Radio R, Mikuláš Bek, Masarykova univerzita, Česko, Slovensko, Lužánky, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během za pomoc válečným běžencům, Radio R pořádá závod pod záštitou rektora MU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.