Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Post jihomoravského hejtmana chce v příštím roce obhajovat Hašek

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) chce příští rok na podzim vést kandidátku ČSSD do krajských voleb jako lídr. Předseda jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek řekl, že zatím nikdo jiný kandidaturu neohlásil.

Sociální demokraté by měli o lídrovi rozhodnout počátkem příštího roku. Některé strany ale budou mít jasno dřív, patří mezi ně například hnutí ANO nebo KDU-ČSL. U lidovců se bude rozhodovat mezi dlouholetou jedničkou Stanislavem Juránkem a novým krajským předsedou Romanem Celým.

Hašek je hejtmanem druhé volební období. Předtím vládl osm let lidovec Stanislav Juránek, který v posledních krajských volbách získal nejvíce preferenčních hlasů v celé České republice a dokonce více než Hašek. Přesto ČSSD s přehledem vyhrála volby s více než 35 procenty před KSČM a KDU-ČSL. S lidovci potom vytvořila koalici.

Hašek chce být znovu lídrem sociálních demokratů. "Rád bych obhájil v současné jinak rozbouřené době výsledky práce ČSSD a krajské koalice před voliči a získal opět jejich důvěru," řekl Hašek. Podle něj se kraj stal lídrem vědy, výzkumu a inovací a přišla do něj řada zahraničních investorů. "Stabilizovali jsme policii, hasiče i dobrovolné hasiče a pomohli jsme sportu v krizi. Dosáhli jsme pozitivního hospodaření drtivé většiny krajských nemocnic a navázali jsme mezinárodní spolupráci s novými regiony. Stabilizovali jsme veřejnou dopravu v kraji," uvedl Hašek. Nutné je podle něj na druhé straně pracovat na dokončení nových Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Velký boj o pozici lídra bude u současného koaličního partnera KDU-ČSL, kde se bude rozhodovat mezi oběma hejtmanovými náměstky Juránkem a Celým. Oba chtějí kandidátku do voleb vést. Přestože byl Juránek osm let hejtmanem a loni získal nejvíce hlasů v zemi, Celý ho letos nahradil na pozici předsedy a netajil se tím, že strana nemůže být jen o jednom muži, ale bude stavět na společné práci. "Pokud budu lídrem, počítám se Stanislavem Juránkem na kandidátce," řekl Celý. Juránek chce být také kandidátem na hejtmana, ale Celému už při jeho zvolení krajským předsedou slíbil podporu. KDU-ČSL rozhodne o lídrovi v listopadu.

Výrazně může promluvit do voleb také hnutí ANO, které loni překvapilo v komunálních volbách v Brně, kde vyhrálo. Zatím však není jasné, kdo bude jeho lídrem. V úvodu letošního roku se mluvilo o tom, že by to mohl být majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. Ten však popřel, že by vstoupil do politiky. Řekl, že podpoří každého, kdo bude kandidovat proti Haškovi. Ve hře je také kandidatura současného brněnského primátora Petra Vokřála (ANO). "Moje kandidatura na hejtmana se nikdy nevylučovala, ale když jsem šel do politiky, bylo to s tím, abych udělal něco pro Brno. Pozice primátora je pro mě prioritou. Nechci být dalším putovníkem v české politice, a proto doufám, že najdeme jiného a dobrého kandidáta," uvedl Vokřál. ANO by mělo rozhodnout do konce roku.

Počátkem příštího roku rozhodne o lídrovi KSČM. "Máme to otevřené. Zatím jména říkat nebudeme," řekl krajský předseda Pavel Březa. Poslední lídr Vojtěch Adam sdělil, že už na krajské kandidátce nebude. "Odsloužil jsem si svoje a přenechám to jiným," dodal Adam.

Také ODS rozhodne o předsedovi na začátku příštího roku. Minule byl lídrem Jiří Crha. "Zatím ještě nemám jasno a necháme to na nominacích," uvedl Crha. O post hejtmana se chce za TOP 09 ucházet stejně jako posledně Jan Vitula. "Lídra budeme vybírat na podzim, ale zatím nikdo jiný než já kandidaturu neoznámil," doplnil Vitula.

V jihomoravském zastupitelstvu je v současnosti pět stran. ČSSD má mezi 65 zastupiteli 23 mandátů, KSČM 16, lidovci 14, ODS 7 a TOP 09 se Starosty a nezávislými 5.

Zdroj: ČTK

Štítky Michal Hašek, ČSSD, Stanislav Juránek, KDU-ČSL, Roman Celý, ANO 2011, Zdeněk Dufek, KSČM, volby, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Post jihomoravského hejtmana chce v příštím roce obhajovat Hašek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.