Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dětskou nemocnici v Brně zdobí jedno z největších puzzle na světě

Dětská nemocnice v Brně má v Teyschlově pavilonu jedno z největších puzzle na světě. Skládá se z 33.600 dílků, řekl novinářům Petr Janíček z Ořechova u Brna, který puzzle poskládal a daroval ho nemocnici. Děti mohou v přístupové chodbě do ambulantního traktu vidět život zvířat v divočině, který se rozkládá na ploše 12 metrů čtverečních.

Puzzle je vysoké skoro 1,6 metru a dlouhé 5,7 metru. V pralese jsou na něm vidět zebry, žirafy, orangutani, sloni, nosorožci, hroši, lvi, ale také poletující ptactvo, krokodýl ve vodě i opice houpající se na liánách. Nechybí ani duha a spousta zeleně. "Dětem bude puzzle jednak dělat radost, ale mohou se z něj i něco naučit o zvířatech v divočině a jejich okolí," řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Autor podle ní oslovil nemocnici sám s tím, že by jí chtěl puzzle pro děti dát. "Hodí se to sem, je to hezký motiv," řekl Janíček. Puzzle skládal přes rok. "Kousky puzzle jsou nabalíčkované, není všech 33.600 kusů dohromady. Skládal jsem to z jedné strany a po zvířatech. Jednou se mi stalo, že jsem složený kus položil na skříň, on mi spadl a rozsypal se, takže jsem ho musel dávat dohromady dvakrát," uvedl Janíček.

Žádné další komplikace ale neměl a vše poskládal sám. "Jen při kompletaci mi pomáhal kamarád, aby se mi vše podařilo dát na plátno. Nic ale nebylo problémové, skládalo se mi to docela jednoduše. Když mi to někdy nešlo, odešel jsem, jindy mi to šlo zase lépe," doplnil autor.

Podle něj je obrazec počtem kusů rozhodně největším komerčním puzzle na světě. Dodal však, že na zakázku je možné poskládat i větší.

Dětská nemocnice má skoro 500 lůžek, zaplněných je podle Mrázové zhruba 300. "Puzzle ale mohou vidět tisíce lidí, kteří nemocnici každodenně navštěvují," uvedla Mrázová.

Zdroj: ČTK

Štítky puzzle, Dětská nemocnice FN Brno, Brno, nemocnice, Ořechov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětskou nemocnici v Brně zdobí jedno z největších puzzle na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.