Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno přispělo milion korun na projekt městské minifarmy

Na projekt městské minifarmy provozované Nadací partnerství přispělo město Brno ze svého rozpočtu jeden milion korun z celkových pěti milionů. Tímto příspěvkem podpoří město Brno projekt v historických boromejských zahradách, který veřejnosti otevře další doposud nepřístupnou plochu v centru města určenou zejména pro městské děti.

Ty se zde budou moci zážitkovou formou seznámit se zemědělským cyklem takzvaně od hlíny až na vidličku. O dotaci budou ještě rozhodovat zastupitelé města. Zbývající náklady zajistí Nadace Partnerství z dalších, především soukromých zdrojů.

„Naším cílem je atraktivní centrum města. Minifarma na úpatí Špilberka nabídne veřejnosti, hlavně rodinám s dětmi, přitažlivý program pro volný čas. Navíc historické zahrady kláštera získají opět své původní zemědělské využití. Děti se tu naučí, jak vypadají tradiční odrůdy ovocných stromů i to, že mléko nepochází z krabice, ale od kozy či krávy,“ řekl Martin Ander, náměstek brněnského primátora.

Více informací o projektu

Městská minifarma v Boromejských zahradách je nově zpřístupněným prostorem mezi Obilním trhem a tzv. „psí stezkou“ na Špilberku. Zahrady historicky sloužily k zásobování kláštera a hospice. Po vybombardování kláštera v roce 1944 a následném znárodnění majetku církevních řádů po únoru 1948 zahrady postupně zpustly.

Od června letošního roku má veřejnost opět možnost je navštívit. A to díky spolupráci majitele - Kongregace Milosrdných sester Karla Boromejského - a nového nájemce a správce, kterým je Nadace partnerství. Ta před třemi lety otevřela na vlastních pozemcích v sousedství tzv. „Otevřenou zahradu“, kde se školní děti i veřejnost seznamují s přírodními živly, obnovitelnými zdroji energie i udržitelným hospodařením s vodou. Městská minifarma na program Otevřené zahrady naváže.

Její součástí je například jedna z prvních komunitních zahrad v Brně. Již tento rok si tak nájemníci z řad veřejnosti mohli pod Špilberkem vypěstovat vlastní zeleninu či bylinky.

Tisková zpráva

Štítky Brno, projekt, zahrada, klášter, Špilberk, Nadace Partnerství, Martin Ander, Karel Boromejský, Únor 1948, Otevřená zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno přispělo milion korun na projekt městské minifarmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.