Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podzimní komentované procházky se zaměří na osobnosti a architekturu

Na konci září startuje oblíbený cyklus komentovaných procházek. Připravilo ho Turistické informační centrum města Brna a v podzimním cyklu budou průvodci ukazovat Brno až listopadu.

Návštěvníci se mohou těšit na architektonicky zaměřené okruhy, slavné brněnské osobnosti, nebo se mohou vydat na letos nejúspěšnější procházku po brněnských hřbitovech.

Každá procházka je určena pro omezený počet osob, doporučujeme proto zakoupit si vstupenky v předprodeji. Zároveň jsme rozšířili počet prodejních míst. Kromě pokladny v Labyrintu pod Zelných trhem si mohou zájemci koupit vstupenky i v Předprodeji v Radnické ulici 2, v Informačním centru v Radnické ulici 8 a na pokladně v Mincmistrovském sklepě na Dominikánském náměstí.

Navíc: v sobotu 26. 9. a 3. 10. budou mít Brňané a návštěvníci města opět možnost zahrát si na Staré radnici šifrovací hru „Tajemství Staré radnice“. Hra přináší zajímavé historické informace zabalené v šifrách a logických úkolech. K hraní je potřeba mít jen chytrý telefon. Připojení na wi-fi a vstup na Starou radnici budou poslední zářijovou a první říjnovou sobotu zdarma. Hra provede návštěvníky sedmi stanovišti, která jsou rozmístěna nejen po radnici, ale i ve věži. Na každém ze stanovišť musí hráč najít kód. Buďto v podobě čísel nebo jako QR symbol, což je kresba, kterou dekóduje chytrý telefon. Po zadání kódu a zvládnutí úkolu se přesune na další stanoviště. Hra začíná v Informačním centru v Radnické ulici 8.

Seznam podzimních komentovaných procházek:

26. 9. SECESE V BRNĚNSKÝCH ULICÍCH
Při prohlídce se návštěvníci seznámí se secesními stavbami, které jsou dodnes obdivovány. Prohlídka vede ulicemi Panská, Radnická, Starobrněnská, Zelný trh, Masarykova, náměstí Svobody, Solniční, Rašínova, Jezuitská či Kobližná.
Sraz je v 10.00 hodin na nádvoří Staré radnice.

27. 9. PO STOPÁCH BRNĚNSKÝCH PIVOVARŮ
Během této procházky vám nabídneme pohled na dějiny brněnského pivovarnictví od středověku po současnost.
Sraz je ve 14.00 hodin před Diecézním muzeem, Petrov 1.

10. 10. ČEŠI A NĚMCI S PŘIHLÉDNUTÍM K 29. ŘÍJNU 1918
Na náměstí Svobody se stýkaly oba proudy, český a německý. Němci korzovali Kobližnou a zejména Běhounskou, Češi Rudolfovou, dnešní Českou. Zajímavosti z let, kdy vede sebe v Brně žili Češi a Němci, představí PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D. z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.
Sraz je v 10.00 hodin na náměstí Svobody, u kašny.

11. 10. GREGOR JOHANN MENDEL
Procházka představí opata v augustiniánském klášteře na Starém Brně, který dospěl před půldruhým stoletím křížením rostlin k zásadním objevům, z nichž vyvodil principy dědičnosti, které se staly základem genetiky. Součástí procházky je návštěva Mendelova muzea Masarykovy univerzity.
Sraz je v 10.00 hodin na Mendlově náměstí, před Mendelovým muzeem.

11., 18. a 25. 10. ŽIDOVSKÝ HŘBITOV
Procházka jedním z nejkrásnějších židovských hřbitovů v Evropě, jejíž součástí bude i videoprojekce v přednáškovém sále.
Sraz je ve 14.00 hodin v ulici Nezamyslova 27, před hřbitovem.

18. 10. CO BRNU ZANECHAL THEOPHIL HANSEN
Dílo Theophila Hansena, dánského architekta zdomácnělého ve Vídni, najdeme v několika světových metropolích. Nejvíce Hansenových staveb stojí ve Vídni, v Aténách a právě u nás v Brně, kde si lze dodnes připomenout jeho šest děl. Součástí této procházky je návštěva Besedního domu, sídla Filharmonie Brno, a kaple nemocnice sv. Anny.
Sraz je v 10.00 hodin na nádvoří Staré radnice, Radnická 8.

24. 10. ÚSTŘEDNÍ HŘBITOV
Během této procházky nezůstanou nepovšimnuty architektonické skvosty, jako je obřadní síň od Bohuslava Fuchse nebo krematorium od Arnošta Wiesnera.
Sraz je v 10.00 hodin ve Vídeňské ulici, před hlavním vchodem hřbitova.

7. 11. BARVIČOVA ULICE A JEJÍ OKOLÍ
Barvičova ulice má dodnes charakter zahradního města, který jí byl dán do vínku ve 20. letech minulého století. S touto ulicí a jejím okolí je spojena i řada brněnských osobností.
Sraz je v 14.00 hodin na zastávce Barvičova / konečná linek 35 a 39.
Víc informací naleznete na: www.ticbrno.cz

Tisková zpráva

Štítky Brno, radnice, turistické centrum, architektura, hřbitov, Němci, Theophil von Hansen, průvodce, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Gregor Mendel, Vídeň, Bohuslav Fuchs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní komentované procházky se zaměří na osobnosti a architekturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.