Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové infopanely prozradí Brňanům, jaký vzduch dýchají

V těchto dnech jsou v budovách Magistrátu města Brna instalovány elektronické informační panely Odboru životního prostředí.

Jejich cílem je poskytovat lidem aktuální informace o stavu ovzduší v brněnských ulicích tak, aby si veřejnost podle výsledků mohla například uzpůsobit denní program, především v kritických „smogových“ měsících.

Panely jsou další způsob, jakým chceme zvýšit informovanost lidí o aktuálním stavu ovzduší. Znalost reálné situace jim nepochybně pomůže, aby si lépe chránili své zdraví. Vzhledem k tomu, že znečištění ovzduší je v Brně způsobeno z většiny dopravou, věřím, že to řadu lidí přiměje i k zamyšlení, zda k cestám do centra města raději využívat MHD než automobil,“ řekl Martin Ander, náměstek brněnského primátora.

Nové panely jsou dalším prostředkem, kterým se město Brno snaží veřejnosti poskytnout aktuální informace o ovzduší: tato dlouhodobě měřená data jsou již více jak 15 let prezentována na webu města (http://ovzdusi.brno.cz) a na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (www.chmi.cz). V posledních letech je lze sledovat i prostřednictvím aplikací v mobilních telefonech.

Informace poskytované prostřednictvím elektronických panelů ve veřejném prostoru jsou součástí komplexního osvětového programu, který má za cíl přitáhnout pozornost veřejnosti ke stavu ovzduší v Brně. Ta je pak nezbytným předpokladem pro diskusi o návrzích řešení, která by mohla přinést zlepšení stavu, jako jsou třeba zavedení nízkoemisní zóny, preference MHD v ulicích, zřizování cyklopruhů na silnicích nebo zavedení režimu rezidenčního parkování.

První sada informačních panelů bude umístěna v budovách Magistrátu města Brna na adresách Husova 3, Husova 5, Husova 12, Malinovského náměstí 3, Dominikánské náměstí 3, Koliště 19 a Kounicova 67. Nacházet se budou zejména ve vstupních prostorách budov a v dalších místech se zvýšeným pohybem veřejnosti. Informační systém je nyní ve zkušebním provozu. Po zhodnocení jejich funkčnosti a přínosu budou další panely přibývat i jinde ve veřejném prostoru, například v rušných pasážích, na křižovatkách či přestupních uzlech, výhledově i ve vozidlech MHD.

Co panely prezentují?

Na informačních tabulích je možné sledovat měřené hodnoty koncentrací oxidu dusičitého (NO2), přízemního ozonu (O3) a prachových částic (PM10) v ovzduší města. Data na informačních tabulích pocházejí z výsledků měření kvality ovzduší, které na území města Brna provádí Český hydrometeorologický ústav, Zdravotní ústav Ostrava a statutární město Brno.

Tisková zpráva

Štítky Brno, vzduch, městská hromadná doprava, Český hydrometeorologický ústav, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové infopanely prozradí Brňanům, jaký vzduch dýchají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.